Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Почитаме Свети Мина като закрилник на семейството, сираците, войните

Празнуват носещите имената Мина, Минка, Минчо, Виктор, Виктория

На 11 ноември Света ни църква споменава Светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, както и Светата мъченица Стефанида и преподобния Теодор Студит.

На 11 ноември Света ни църква споменава Светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, както и Светата мъченица Стефанида и преподобния Теодор Студит.

Свети Великомъчник Мина е египтянин по произход, пострадал за вярата през 296 г. Дълги години е бил военноначалник в римската армия в град Котуан. Затова, че публично изповядал своята християнска вяра, бил подложен на множество мъчения по времето на Диоклециан, когато гоненията срещу християните са били много ожесточени. Заради вярата в Христа и заради това, че не е искал да принесе жертва на езическите богове и да се преклони пред идолите, Свети Мина бил най-напред жестоко пребит, след това раните му били търкани с парцали от груб плат така, че и кожата му да падне. Бил влачен върху куки, тризъбци, гвоздеи, които допълнително наранявали тялото му. След като бил обезглавен по заповед на местния управник на Котуан, тялото му било изгорено, а мощите, които останали – малки частици от тялото на светията, християните прибрали. Веднага тези мощи започнали да проявяват чудотворство и при тях започнали да се стичат много хора, които да търсят молитвената помощ и застъпничество от мъченика. Сега те се намират в Египет, в манастир между Кайро и Александрия. Частица от тях има и в Обрадовския манастир в София. Обителта се посещава от хора от цялата страна, които се молят за помощ и изцеление от болести.

Почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава „месечина, луна“. Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *