Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Доброволци зарибиха с 4 хил. броя шаран язовир Бебреш

За четвърта поредна година любители на риболова в Ботевград, ръководедни от Петьо Петков и Георги Марков, днес успешно зарибиха язовир Бебреш с 4 хиляди броя.

„Ние сме една група, които милеем за язовира – 10 човека, които инициират ежегодната кампанията“, това заяви днес пред репортер на Botevgrad.news Петьо Петков, главен организатор на доброволческата кампания. По думите му постепенно през годините се присъединяват още доброволци.

„Миналата 2019-та ни бе най-силната година. Тогава пуснахме над 7 хил. броя зарибител. Тази година, поради корона кризата много хора се дистанцираха от акцията. Затова тази година зарибяваме с шарани от по 0.500 кг. – около 500 кг. „Това е предпоставка за 100%-ва успеваемост, без хищникът да бъде фактор към рибата“, добави Петьо Петков.

За провеждане на кампанията през настоящата 2020 година бяха събрани 2 100 лева, миналата – към 4 хил.лв.

„Тази година идеята бе традицията да се осъществи, не толкова да съберем повече пари, за да можем догодина да застанем и да кажем, че въпреки голямата криза направихме отново зарибяване“. Според Петков най-голямата борба на язовира, ще бъде борбата с улова на маломерните риби. „Зад нас стоят твърдо органите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, управитеял на „Напоители системи“, затова имаме надежди, че няма да се злоупотребява толкова много.

„В резултат на зарибяването, с всяка изминала година се увеличават риболовците“, това сподели съорганизарорът Георги Марков. „Бреговете се пълнят с хора, а това нас ни радва! Избираме ноември за зарибяване, защото през този месец хората в риболова са по-малко, а искаме да дадем взъможност на рибите да пораснат до пролетта“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *