Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Нов обрат с детските – обсъжда се данъчна отстъпка за по-заможните

Родителите, които останат без детски добавки заради обрата в намеренията на ГЕРБ да ги дава само на семейства с по-ниски доходи, ще имат право на данъчни облекчения. Това обяви Искрен Веселинов от ВМРО в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Според него има съгласието на финансовия министър Кирил Ананиев да се предложи такава отстъпка. Дали депутатите ще приемат ще стане ясно в следващите дни. В четвъртък бюджетните закони ще се обсъждат на второ четене в бюджетната комисия.

Предложението на ВМРО е тези родители да получат възможност да приспадат 4500 лв. от облагаемия си доход, което ще донесе ефект от 450 лв. върху крайното плащане на данъци, обясни Веселинов. Той твърди, че Ананиев е изразил съгласие, че всички български деца трябва да получат подкрепа.

Часове по-рано по нищо не личеше, че ГЕРБ смятат да променят решението си. Днес на работно съвещание при премиера управляващите за пръв път коментираха гафа. „С детските се връщаме към стария вариант, защото навсякъде ни критикуваха, че и заможните родители ще получават. Мисля, че той е справедлив и точен, и няма нищо общо с полицаите. Не ги преплитайте двете неща, защото не е честно и не е красиво“, каза Борисов. По повод протестите на полицаите, той заяви, ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително.

Както е известно, в петък Даниела Дариткова, Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ внесоха промяна в законопроекта за бюджета, с която се отмятат от решението детските да се дават на всяко дете, като връщат правилото да ги плащат само на семействата с по-нисък доход. В мотивите депутатите на Борисов се аргументират с общественото недоволство и посочват, че спестените пари ще отидат за увеличение на полицейските заплати с още 5% отгоре на предвидените 10%, както и за добавки на медицинския персонал. ВМРО реагира остро на отстъплението, като обяви, че ще гласува против решението в зала, а обвързването на детските със заплатите на полицаите определи като перверзия.

Според последния вариант на законопроекта за бюджета детски ще се полагат при доход от 510 лв. средномесечно на човек от домакинство, а за получаване на непълен размер добавка (80%) условието ще бъде доход от 510 до 650 лв. Размерът на добавката се увеличава с 10 лв. на дете, което вносителите от ГЕРБ определят като „значително увеличение“. То наистина е 25%, защото сумата е 40 лв. и става догодина 50 лв. на дете. За две деца добавката се повишава от 90 на 110 лв., за три – от 135 на 165 лв., а за четири и повече деца – 185 лв.

Ако ГЕРБ действително приеме предложението на ВМРО това ще означава нови промени не само в бюджета, но и в данъчните закони. Данъчни облекчения за родители има и сега. Единият родител може да извади 200 лв. от данъчната си основа за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три и повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *