Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започва издаването на електронни направления за PCR тестове

У нас от вторник – 1 декември 2020г, трябва да започне дългоочакваното електронно издаване на направления за PCR от личните лекари.

Това трябва да се промени след полунощ, когато се очаква да бъде пусната информационната система за електронните направления за PCR тестове от личните лекари. По интегрирането й работят 30 фирми.

„Възниква един проблем – как пациентът, който няма да може да дойде в кабинета, ще се идентифицира, че този талон е даден за него. Затова ще настояваме автентификацията да е с ЕГН и последните 4 знака от направлението“, казва общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов.

„С изменението, общопрактикуващият лекар преценява необходимостта от извършване на ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“, след като снема епидемична анамнеза и издава направлението при наличие на поне два симптома“, се посочва в позиция на НЗОК.

В една лаборатория след сключването на анекса между касата и личните лекари в петък, са приели и няколко хартиени направления за PCR от личните лекари.

Прогнозата е, че с възможността личните лекари да издават направления за безплатен тест броят на пробите може да нарасне до 30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *