Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Новачене на протест заради многократно и всекидневно спиране на тока.Готви се подписка до енергийния министър

Повече от  две седмици и половина жителите на село Новачене са подложени на често спиране на електрическото захранване. Поради това днес на централния площад близо 150 жители се събраха, въпреки студеното време, на мирен протест. Негов организатор е Илия Петров Илиев. По думите му проблемът съществува от много години. Зачестилите случаи на многократно и всекидневно спиране на ел. захранването в селото обаче започва на 5 януари 2021г. Токът спира в повечето случаи за по 5 -10 мин.

„За последните дни има до 20 пъти прекъсване на ел.захрансването за едно денонощие. Понякога е за половин час, понякога и за няколко часа. Във всяка къща има изгорели електрически уреди от тези спирания на тока“, посочи Илиев. Като млад татко той лично е потърпевш, дори се наложило снощи да изкъпят детето си на свещи.

 „Положението вече е нетърпимо при положение, че учениците работят от вкъщи и при положение, че много хора работят он-лайн от вкъщи. Уредите ни са стари и малко им трябва да изгорят. Това вече не се търпи. В рамките на по-малко от три часа снощи токът спира 17 пъти. Това става за секунди“, сподели учителка от Новачене. Дали все пак от ЧЕЗ предприемат действия? На този въпрос жената отговори , че са виждали често авариен екип да минава.

Проблемът започва отпреди Коледа на 2020г, заяви Кметът на Новачене Катя Петрова. „От 9 януари, когато се случи т.нар. „бедствено положение“, с което се оправдават от ЧЕЗ , токът постоянно прекъсва, т.е. премигва осветлението по домовете или прекъсва за кратко. С жителите на другите села Радотина и Литаково сме решили да инициираме подписка и да я изпратим до министъра на енергетиката Теменужка Петкова“, подчерта кметът на Новачене.

Днес на протеста нямаше представители на ЧЕЗ. Снощи кметът на Новачене е  търсила по телефона Борислав Шумаров – отговорник на ЧЕЗ за София област, който  не е благоволил да отговори на обаждането. Катя Петрова е провела разговор единствено с Янчо Петров от местния клон на електроразпределителното дружество, който е посочил , че проблемът е обледяване на далекопровода при Краево и служители на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема.

Днес протестът в Новачене бе мирен. Следващата седмица се планира подписка. Да припомним, че проблеми с тока има и в съседните села Врачеш, Радотина, Рашково и Литаково. Чрез социалните мрежи кметският наместник на с.Радотина- Йовка Милева е поканила премиера да дойде на място да види обстановката в бедстващото село.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *