Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

143 г свобода честваха жителите на с.Литаково

По случай Националния празник на България и 143 години от Освожождението, днес в центъра на село Литаково се състоя официална церемония. Празничната програма бе изнесена от възпитаниците и преподавателите на ОУ „Васил Левски“ село Литаково.

Приветствено слово към всички присъстващи жители на селото отправи кметът на Кметство Литаково – Пешо Младенов. В своята празнична реч той заяви, че днес се прекланяме пред величието на руските войни, техната саможертва и пред всички, които оставиха костите си по българските земи.

„Прекланяме се пред героизма на българските опълченци и всички, които донесоха свободата на България, за запазване на българския дух и национална идентичност. Смятам, че този празник един важен мост, който свързва нас и нашите предци. Всичко това ни носи гордост, национална признателност и родолюбие. Това са чувства, които изпитва всеки един истински българин, когато се върне назад в тези тежки, но славни години от Българската история“, посочи кметът Младенов. Той подчерта, че преди 143 години нашите предци успяха да разкъсат оковите на османското робство и донесоха нашата свобода, която не е дошла даром. “ Свобода, която трябва да отстояваме всеки ден. Честит празник! Неека задружно и с общи усилия да работим за благото на село Литаково!“, каза накрая кметът Пешо Младенов в обръщението си.

Преподавателят по история и жител на Литаково Тодорка Коцева, по традиция припомни исторически факти около събитията на Освобождението. Празникът бе съпроводен с народни хора и изпълнения на Литаковската духова музика.

В знак на принателност към героите, загинали за свободата на родния край и България, венци и цветя поднесоха кметът Пешо Младенов, НЧ „Светлина 1900“, ОУ „Васил Левски“, пенсионерските клубове в селото, граждани и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *