Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Инициативата „Училище за лидери: Те говорят-вдъхнови се“ се състоя в ПГПЧЕ“Ал.Константинов“ Правец

dav

Он-лайн инициативата „Училище за лидери“ се състоя днес във формата на презентации на бивши възпитаници, сега студенти, на ПГПЧЕ“Алеко Константинов“ -Правец. В училищната проява се включиха:

Виктория Иванова – на 22 години, студентка в трети курс, специалност „Фармация“ . Още в училище участва в Група по превенция, след това в гимназията в Ученически съвет и член на Националния съвет на децата към ДАЗД.

Георги Стоянов – 22 години, студент в трети курс в британски университет, специалност „Спортни науки“ с допълнителни модули по мениджмънт и технологии. Като стажант в централата на Адидас в Германия е работил със специалисти от цял свят. Бивш национален състезател по таекуон-до  W.T.F., петкратен републикански шампион и състезател в 3 европейски първенства.

Деря Оралогул – родена в Ботевград, студентка специалност “ Спорт, мениджмънт и здраве“ в Холандия. Работи в компания, която разработва иновативни продукти , които могат да допринесат за развитието на човешкото здраве. Развива платформа, наречена Sports Media Arya, чрез която се стреми да предложи иновативни и вдъхновяващи гледни точки за спорта и здравеопазването, разказани от перспективата на професионалисти в сферите.

Милен Младенов – на 23 години. Израснал в малкото селце Добревци ,а от 3 г живее и учи в големия Хамбург. Следва „Актьорско майсторство“. Доброволец е в неправителствена организация.

Натали Матева – 4ти курс в Нов български университет, специалност „Интериорен дизайн“. Още от детските си години работи като детски аниматор.

Стела Китова – 22 г, 4 курс в Медицински университет-София, специалност „Фармация“. Зам.председател е на Българска фармацевтична студентска асоциация, член е на Студентски съвет към Медицински университет.  Работи в аптека.

Цветослава Гергинова – 23г, студентка е 3 курс в Нов български университет – специалност „Маркетинг“. Стажант е като продуктов мениджър в Холандия и модел. Он-лайн учител по английски език.

Организатори на срещата: Дарина Стоянова – изпълнителен директор на фирма „Престиж 96“, Боряна Китова – неин асистент, Стефка Атанасова, Цанко Цолов и Никола Николов.

Приветствие с „Добре дошли“ отправи старши учител по английски език – Стефка Атанасова. Тя прочете послание от Стефка Дишлиева – бивш директор на гимназията, която казва: „Това , което не успяхме да направим в края на 20 век, вие осъществявате днес през 2021 г. Прекланям се пред дързостта ви в служба на съвременните изисквания в училището“. Атанасова заяви, че всички – учители и ученици са изгубили  представата за моралните качества на човека . „Затова нека бъдем активни граждани, активни в общностите, в нашето училище“.

Асистенти – настоящи ученици в ПГПЧЕ представиха презентаторите, които са се готвили по отделните теми в продължение на един месец.

Темата „Силата на моя глас“ представи Виктория Иванова. „Случвало ли ви се е да чувате фразата – прекалено малък си, за да задаваш такива въпроси. А задавали ли сте си обратния въпрос – кой определя кога ще порасна достатъчно , за да бъда обективен и моето мнение да бъде значимо?“, започна Вики. Отговорът на този въпрос, според нея няма правилен отговор. „Ние сме тези, които определяме кога да изградим своето мнение, така че то да е от значение, защото възрастта е от значение, само когато вземем шофьорска книжка или отидем сами на дискотека“. Вики представите факторите, които пречат на младите хора да изразяват себе си –  семейството, мнението на останалите, страхът от провала и срамът да опиташ, неспособност да повярваш в себе си. Вики посочи 5 стъпки, с които можем лесно да започнем да вярваме в себе си – разбери нещата, които те спират, научи се да се доверяваш на решенията си, по-често напускай зоната си на комфорт, оценявай всеки свой успех, поставяй си нови цели постоянно.

 Темата “На какво ме научи спортът“ представи Георги Стоянов, който подчерта, че ако не е бил спортът не би имал настоящата визитка. Той сподели, че спортът е част от живота му 15 години и е бил начин на мотивация. Той изрази надежда, че ако учениците, участващи в Училище за лидери приложат поне едно от нещата, на които се учат от тях, биха се радвали. „Бъдете любопитни инати, докато не получите отговори на въпросите ви и не се страхувайте да правите грешки, докато не разберете, къде точно грешите“ ,посъветва Георги.  Пет основни качества, според него са били важни при изграждането му като личност – постоянство , уважение, адаптивност, екипност, самосъзнание. Георги е бил от двете страни на монетата в спорта – бил е състезател – първи дан по таекуон-до и треньор. Работил е с различни характери и съответно е трябвало да проявява различен подход в общуването с противниците си на ринга, също така и с трениращите. Георги посъветва учениците да бъдат наясно със слабите си страни и грешките си и да не забравят да се обръщат назад и да се учат от грешките си.

Деря разказа за “ Поколението, което ще промени светът –  GENERATION Z”. Според нея поколението на нейните родители, което е било безстрашно да тегли кредити, се различава съществено от поколението днес, което променя света – „за нас няма теми табу, няма цензурни думи и поколението, което започна да говори открито за секс, климатични промени, неравенство на работното място ,расизъм, корупция, ментални проблеми , еднополови бракове и много други. Според нея поколението 0-24 ще формира следващото нормално поколение. „Фактът, че сме постоянно с телефона, ни прави едно от най-информираните поколения досега“, смята Деря Оралогул.

Милен Младенов разказа за реалността след ПГПЧЕ и ползите от   „геп иър“. Той сподели, че завършвайки езиковата гимназия не е имал представа изобщо какво да прави занапред. Не е имал място в нито един университет, не е знаел ще замине ли  в чужбина или ще остане в България. В един момент към него е отправено предложение от неправителствена организация, която го ангажира с доброволческа дейност в главния си офис в Хамбург. Трябвало е да пътува из цяла Германия и да прави уърк шопове на тема „Дискриминация и междукултурни различия“ с деца от 4 до 12 клас. „АЗ приех, защото си казах: Да, точно това е нещото, което трябва да направя, за да мога да осъзная какво искам след това“, сподели Милен. Така е направил почивка в интервала между гимназията и университета – време, в което е осъзнал и да почувства какво иска да прави в бъдеще. „Много мои съученици записаха УНСС и бяха студенти на документ, а аз видях свят. Много мои съученици също отидоха в чужбина и след това се връщаха в родната страна и тогава вече осъзнати, премислени и пречистени записаха някаква специалност и започнаха да градят живота си“. Милен в такава ситуация е актьорско майсторство с два монолога и е приет. Бил е много по-подготвен от немските кандидати.

Натали Матева говори за въздействието на дизайна. На първо място засегна темата за обезкуражаването и какво е хората да не вярват в теб и кои са трите основни нужди на хората – физическата, емоционалната и визуалната. Според нея етикетът на дрехите не е само част от нея, той е част от нас – хората, част от нашите собствени глави. „Лошият дизайн винаги се забелязва, като етикета на една дреха“, каза Натали. Тя засегна темата с плюсовете и минусите на просторните и малки помещения.

Стела Китова презентира темата „Управление на времето“. То било могло да се организира добре, ако извършим следните дейности: правим списък с важните задачи за деня или седмицата, както и да се подредят по приоритети; поставяне на срокове; търсим и намираме мотивация – да се фокусираме върху крайния резултат и удовлетворение от постигната цел; концентрация – базирана на самодисциплината; комуникация – да потърсим помощ при реализирането на целите; почивка – да се заредим с енергия и готовност за още по-усилена работа; създаване на собствен режим – на работа, на сън, на храна; отлагане на задачите – чувстваме вина, паникьосваме се и губим енергия, несигурност и страх дали ще се справим със задачите, другите как щем ме оценят. В целия процес на управление на времето ключова роля има мотивиращата обстановка, а планът за работа да е разделен на отделни стъпки – това бяха съветите на Стела.

Защо е важно критичното мислене? На този въпрос отговори Цветослава Гергинова. Според нея критичното мислене означава да погледнеш от няколко гледни точки. Критичното  мислене ни е необходимо, поради три причини – предпазване от опасност , помага при всяко вземане а решение, помага да участваме активно в обществения живот. Цветослава подчерта, че не е лесно критичното мислене да бъде нон стоп активно. „Критичното мислене изисква енергия, а мозъкът е мързелив. Въпреки това можете да тренирате да питате и да поставяте под съмнение информацията, която получавате“, посъветва Цветослава,

В последвалата част от инициативата учениците задаваха въпроси на студентите – бивши възпитаници на ПГПЧЕ, като „Как бяхте сигурни каква специалност да запишете в университета? Какво да правим, когато се колебаем между две специалности?“ и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *