Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Санирането на Военния клуб в Ботевград се забавя заради повишаване цените на строителните материали

Повишаване цената на строителните материали е причина санирането на бившия Военен клуб в Ботевград все още да не стартира. Това обстоятелство затруднява сериозно общинската администрация и фирми по повод предварително бюджетирани и изтъргувани вече обекти. Повишена е сериозно цената на металите и изолационните материали. За санирането сградата на Военния клуб общината е сключила договор още миналата 2020 година. По думите на кмета Иван Гавалюгов фирмата-изпълнител не се е отказала да изпълни своите ангажименти, но изчаква да се понижат някои цени на материалите.

Община Ботевград е отправила запитване към Управляващия орган на Оперативната европейска програма „Региони в растеж“, какво би се случило, ако строителната фирма се откаже да изпълни договора по обществената поръчка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата – ще  загуби гаранцията.

„Това е финансиране по европейска програма с предварително определен бюджет и няма възможност за актуализиране на цената. Подобни проблеми сме изпитвали при всички обекти, които са били бюджетирани в предходни години, защото в момента изпълняваме обект за трансгранично сътрудничество „Хетеротопии“, който е бюджетиран , входиран и одобрен през 2018 г, с цени на материали и услуги към онзи момент. Три години по-късно има сериозно изменение на цените“, коментира кметът Гавалюгов.

Заедно с Военния клуб са одобрени общо 6 проекта. Срокът им за изпълнение изтича през септември 2021г. В момента се работят три обекта, единствено Военният клуб не е започнат, който според кмета, е с най-малък обем от работа. Гавалюгов изтъкна това и като допълнителна причина строителите да го оставят за изпълнение на по-късен етап. Стойността на обекта е около 130 хил.лв, посочи градоначалникът.“Това е важна сграда, защото се намира  в централна градска част и е от историческо значение на Ботевград. Тя е собственост на Министерството на отбраната“, обясни Гавалюгов. Той припомни, че сградите на полицията и пожарната в града са санирани по същата програма.

1 коментар на “Санирането на Военния клуб в Ботевград се забавя заради повишаване цените на строителните материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *