Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

62 състезатели участват днес в първото по рода си планинско бягане – „Botevgrad Run”

За първи път в Ботевград днес  се провежда планинско бягане – „Botevgrad Run”. Събитието се организира от спортен клуб  „Планински атлети“, с подкрепата на Община Ботевград и ОП „Туризъм“. Състезанието включва бягане по два маршрута – дълга и къса дистанция. Първото трасе е с дължина 16 км и  800 м денивелация, а второто е 7-километрово, с 300 м денивелация. Маршрутът е комбиниран, като преминава през горски, туристически пътеки и асфалтов път.

В 13.00Ч се предвижда да бъде извършено награждаването.

Старт на двете дистанции даде Антон Стойчев от клуб „Планински атлети“ -София. Той и неговият приятел Велислав Стоев от Ботевград, са инициатори на състезанието. Идеята е да се популяризират планинските пътеки и изцяло бягането в Ботевград. Стартът и финалът се осъществяват при военните складове над Зелин.

В състезанието участват 35 състезатели на дългата дистанция и 21 за късата. Има бегачи от Плевен, Ловеч, Ботевград, София, Монтана, Златица, Правец.

„Ботевград е много красив град. Аз лично се влюбих в него. Много ми хареса, особено вилната зона“, това сподели пред репортер на  Botevgrad.NEWS Антон Стойчев, минути преди да даде старт на състезанието. Според него бягането помага на човешкия организъм, като развива и укрепва сърцето. “Като остарее човек няма да има никакви проблеми“.  

От 10.00ч стартира дългата дистанция, в която състезателите ще бягат до хижа „Рудината“, която трябва да се вземе за време около един час и 40 мин. В бягането участват двама ботевградчани –  легенди, които от 25 години държат рекорда на маратона на 42 км в България.  Единият Петко Стефанов участва в бягането ,а другия Христо Стефанов – Маратонеца присъства на спортното събитие , заедно със своя син лекоатлет – Любомир. Малко по-късно бе даден стартът на късата дистанция до Стубеля, която трябва да се вземе за около 1 час време.

1 коментар на “62 състезатели участват днес в първото по рода си планинско бягане – „Botevgrad Run”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *