ПГТМ „Христо Ботев“ с изнесени часове по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“

За втора поредна година ПГТМ „Христо Ботев“ печели проект по Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

На 10.06 и 11.06 2021 г. ученици от ПГТМ „Христо Ботев“, град Ботевград, посетиха Етнографски музей на открито „Етър“ и участваха в тематична обиколка, включваща представяне на 18 типични за региона занаяти. Голям интерес сред учениците предизвикаха действащите работилници на територията на музея, в които майсторите създават своите изделия пред очите на посетителите.

Програмата продължи с посещение на Националния музей на образованието, град Габрово. Учениците се запознаха с историята на българското образование и участваха във възстановки на килийно и взаимно училище. След това представиха електронна презентация за образованието в Ботевградския край. По-късно през деня учениците посетиха Драматичен театър „Рачо Стоянов“, където наблюдаваха театрална постановка.

Дейностите по първата част на проекта приключиха с беседа в Интерактивния музей на индустрията, град Габрово. Учениците разгледаха музейната експозиция, която включва повече от 20 видео инсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, представящи индустриалното развитие на Габрово през XIX и XX век.

На 23.06.2021г. в Исторически музей, гр. Ботевград, се проведе вторият, заключителен етап по проекта.

Учениците, които участваха в учебната екскурзия до Габрово, подготвиха и представиха информация за гр. Габрово и занаятчийството. На местна почва те изработиха гривни, торбички, пана и други материали, които бяха представени на изложба в Исторически музей Ботевград. Най-впечатляващ бе кукерът, който бе изработен от закупените от Етнографски музей на открито „Етър“ гайтани .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.