Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Обсъден бе актуализираният проект за благоустрояване на бул. „Цар Освободител“(ВИДЕО)

Днес в зала „Ботевград“ се състоя обществено обсъждане на актуализирания проект  за благоустрояване на бул. „Цар Освободител“ и междублоковите пространства в обхвата между кръстовищата с улиците „Патриарх Евтимий“ и „Божко Божилов“. В резултат на  общественото обсъждане на първия вариант  на идейното решение, е постъпило  Становище, подкрепено от около 150 граждани.

Със самостоятелни становища бяха излезнали още арх. Мариела Андреевска, ланд. арх. Нели Петкова и Бианка Маринова, дизайнер на свободна практика. Постъпила е и подписка на живеещи на бул. „Цар Освободител“ 20 с подписите на 50 души в подкрепа на проектното решение в първоначалния му вариант.  В резултат на становищата проектантският екип – арх. Иван Тодоров, арх. Мануела Еленкова и арх. Гергана Йотова са взели в предвид препоръките и днес представиха новото идейно решение. В него е запазена изцяло зелената площ, алеите ще минават покрай дърветата, без да бъде нарушавана целостта им. Зоната за рекреация ще бъде една, като алеята в нея е комбинирана с алея за разходка и връзките към жилищните блокове. Ще бъде изградена нова детска площадка в близост  до детска градина „Слънце“ и стрийт фитнес за по-големи деца. В междублоковите пространства са предвидени повече паркоместа от сега съществуващите. „Всякакви идеи за подземни паркинги звучат много добре, но са неприложими. На този етап аз не виждам такава възможност, тъй като изискват прекалено много средства“, заяви кметът на общината Иван Гавалюгов.

Алеята, която преминава покрай блоковете и аптека „Здраве“, продължаваща до кръстовището с ул.“ Александър Стамболийски“ ще бъде обновена, като ще бъдат монтирани пейки за сядане. По време общественото обсъждане беше поставен въпросът и за велоалея, тъй като много семейства имат по три-четири коли, но имат и по три-четири колелета, подчерта присъстващ гражданин. В отговор кметът Иван Гавалюгов заяви , че изграждане на велоалея на този етап не се предвижда. Живееща в първия блок срещу „Сините плочки“ изрази притеснението си от бързо движещите с автомобили по бул.“ Цар Освободител“ от светофара при болницата до „Сините плочки“. Тя отправи молба към кмета Гавалюгов да бъдат монтирани повдигнати пешеходни пътеки .Кметът от своя страна заяви, че такива ще бъдат монтирани два броя по продължението на „Цар Освободител“.

Повече от общественото обсъждане можете да видите във видеоматериала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *