Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Среща-разговор за най-новите открити документи за Васил Левски се проведе в Исторически музей-Ботевград

С гостуваща изложба и среща-разговор за най-новите открити документи за живота и делата на Васил Левски, започна отбелязването на 184 годишнината от рождението му.

Днес в 18.00 часа, започна срещата-разговор с Дора Чаушева – Директор на Национален музей „Васил Левски“ Карлово, проф. Пламен Митев – преподавател по „Българско възраждане“  в Софийски университет и проф. Орлин Събев – османист, автор на редица монографии, издадени в България и в чужбина, както и на многочислени научни публикации за историята на Османската империя през ХV-ХІХ век.

В рамките на организираната среща-разговор пред ботевградската публика бе открита и гостуващата изложба: “ Всичко, което съм сторил, сторих го за отечеството.“ на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. Представени бяха новоиздадени  сборници, събрани въз основа на всички издирени  османотурски, дипломатически документи и домашни извори за съдебния процес срещу Апостола и всички заловени комитетски дейци и участници в Арабаконашкия обир и документи, преведени и анализирани от проф. Орлин Събев.  За първи път се представиха факсимилно султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Левски и Димитър Общи и нов превод на текста им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *