Тримата отказали министри: Имаме съществени различия с Трифонов

Съществени различия във визиите за финансовата политика“ са били причината тримата министри в служебния кабинет – на финансите, на икономиката и на образованието – да откажат да се включат в бъдещо правителство на „Има такъв народ“ (ИТН). Това обясниха Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков в специално прессъобщение до медиите.

„Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство. Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата. Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!“, казват тримата в общ коментар.

По-късно, служебният министър на икономиката Кирил Петков даде повече подробности за разговорите с ИТН. „Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на „Има такъв народ“. Благодарим за поканата, реално за мен икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия“, коментира той пред Би Ти Ви.

„Реално, когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост порази разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата“, посочи още Петков. По думите му на Василев е било предложено да оглави министерството на екологията или да бъде министър без портфейл. „Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или финансите“, коментира накратко обаче министърът на финансите Асен Василев.

Петков заявява, че е нормално различни хора да имат различни визии, и пожелава успех на партията на Трифонов. „Нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилния, или няма да пречим. Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции“, казва още той

РАЗЛИЧИЯ

Още в първите изявления на Петков се очертаха и част от различията му с проектокабинета на ИТН. Той заяви, че според него Българската банка за равитие трябва да съшествува, а не да се приватизира. Условието е обаче тя да работи прозрачно, за малкия и среден бизнес и с лимит от 5 млн., като новият професионален мениджмънт финансира малки иновативни компании. „Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никаквъ смисъл за българската икономика и общество“, коментира той. 

За магистралите Кирил Петков посочи, че първият приоритет, с който той би се заел, е не толкова тол системите и концесиите, колкото контролът и спирането на кражбите и гарантиране на качеството на магистралите. „Ние – екипът аз, Асен Василев и проф. Николай Денков вярваме, че първа цел е да се спрат кражбите, след това да се преструктурират институциите така, че да могат да работят и след това да вкараме елемента на положителен бюджет, да няма дефицит и т.н. Просто е различна визията“, посочи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *