Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Новите лица: Младата надежда на Балкан – Александър Гавалюгов

Гавалюгов е едва на 15 години, но вече намери своето място във втория отбор на Балкан, който се състезава в ББЛ. Плеймейкърът изигра първите си мачове във второто ниво на българския баскетбол през миналия сезон, като записа средни показатели от 13.5 точки, 2.9 борби и 3.2 асистенции срещу далеч по-опитните си съперници. Александър обаче не се главозамайва и оценява представянето си като “прилично”, като цели да става по-добър с всеки следващ ден.

“Оценявам си прилично представянето. Имах силни и слаби мачове, но критериите ми са много по-високи от това. Все още не съм стигнал възраст, в която да поддържам форма. В момента още надграждам и не целя да поддържам една форма, а да ставам все по-добър всеки ден. През спортно-състезателния сезон тренирам по 3-4 часа на ден , а в летния по повече време”, заяви стрелецът.

Чудесните му изяви с екипа на Балкан правят впечатление дори на грандове като Реал Мадрид, който вече има опит с привличането на млади играчи от българските зали. Гавалюгов прекара няколко дни в школата на 10-кратните шампиони от Евролигата в края на април, като вече е успял да направи разлика между нивото на баскетбол в България и това в Испания.

“Бях за изключително кратко време там. Не научих много, но сравних нивото там и нивото тук. Играта там е по-динамична и треньорите допускат по-свободна игра, дори с риск да се натрупат 2-3 грешки поред”, коментира юношата на Балкан.

Преди седмица, на ЕвроЧалънджъра в София за кадети до 16-годишна възраст, Гавалюгов направи дебюта си с националния отбор при подрастващите. Гардът се превърна в топреализатор за българския тим, с който записа средно по 15.8 точки и 5.5 асистенции, но въпреки това не остава доволен от показаното от себе си, имайки предвид ниските проценти успеваемост при стрелбата си. Младите “лъвчета” не успяха да запишат победа в четирите си мача, като плеймейкърът сподели мнението си за турнира.

“Не съм много доволен от представянето си, първите два мача бях малко напрегнат, защото за първи път представлявам България на международна сцена срещу водещи отбори в Европа и света и то пред собствена публика. Но, като отбор показахме, че не сме много далеч от тях и в следващите мачове вярвам, че ще ги победим. Физически изоставахме и в края на мачовете не издържахме, като това позволяваше на съперниците ни да отворят по-голяма разлика, с изключение на мача срещу Полша.

Да представлявам България значи много за мен! Това винаги е била една от най-големите ми мечти – да нося екипа на България! Може би нашият набор започна лошо с националната фланелка, но съм сигурен, че за в бъдеще ще постигнем високи резултати, а защо да не бъдем и от водещите страни в света на нашата възраст? Всичко си зависи от нас и как ще се развием в следващите няколко години“, категоричен е абмицираният талант. 

През миналия сезон не успяхме да станем свидетели на достатъчно сериозно присъствие на млади играчи по терените в НБЛ. Според Гавалюгов пробивът на юноши в мъжкия баскетбол не би трябвало да е толкова труден, ако те наистина вярват в способностите си. “Ако наистина си много добър и все още си на 16-17-18-годишна възраст, мисля, че всеки треньор в България би предпочел да развива роден играч, отколкото да вземе чужденец. Не мисля, че е трудно да пробиеш в НБЛ, всичко си зависи от теб”, казва младият национал. 

Гавалюгов разкрива, че идолът, на който подражава, и от който черпи вдъхновение, е Коби Брайънт. Преди няколко дни покойната легенда на Лос Анджелис Лейкърс трябваше да навърши 43-годишна възраст, но въпреки че вече не е на този свят, неговата непримиримост и уникален характер продължават да оставят следа у младите баскетболисти.

“Подражавам на Коби Брайънт! Имал е страхотна работна етика и затова е толкова успял. И голям талант, разбира се. Най-много ми харесва в него това, че той винаги е гладен за още и още по-големи резултати и постижения”, заяви 15-годишният баскетболист.

Плеймейкърът споделя, че елементът в играта му, който се нуждае от най-голямо подобрение, е защитата. Гавалюгов споделя и бъдещите си цели, които засягат както неговият настоящ отбор – Балкан, така и мъжкият национален тим, с който си пожелава олимпийски златен медал.

“Първо искам да стана шампион и носител на Купата с мъжкия отбор на Балкан. Искам да успеем не само в НБЛ, но и на международно ниво – ФИБА Къп, Шампионска лига или ЕвроКъп). Голямата ми мечта е да играя с България на най-високите европейски и световни форуми и да спечеля олимпийски златен медал, а също така, като всяко дете, искам да играя в НБА”, признава талантът.

“За следващия сезон си пожелавам да нямам контузии, да израсна още повече като играч и да имам нови успехи с клубния ми отбор, както и и победи с националния”, завърши Александър Гавалюгов.

Източник: sportal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *