Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Започна националното преброяване на населението

Стартът на 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България започна в 0:00 ч. на 7 септември

Отворена е информационната система „Преброяване“ и всеки, който живее постоянно в България, може да се преброи онлайн. Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи чрез посещение на преброител.

„За да сте сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност“, съветват от НСИ.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получава се имейл с линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство.
Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да е завършена и потвърдена всяка страница с бутона „Напред“. Ако незавършена страница остане отворена повече от 30 минути, без въвеждаме, връзката прекъсва.

Позволено е връщано в предишни страници на преброителната карта и редактиране на информацията, но само до окончателното й приключване. След това, до 17 септември, данните ще може само да виждат, но не и да бъдат редактирани.

След успешното преброяване, всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *