Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Водачът в 26 МИР Иван Ченчев и кандидатите за депутати Христо Якимов и Валя Ричанек се срещнаха с жители на Скравена

Кандидатите за народни представители от БСП -София област, водачът на листата Иван Ченчев, адв. Христо Якимов и Валентина Ричанек, се срещнаха с жители на село Скравена. Срещата се състоя по покана на Цветан Миньовски, който е председател на Движение „Социален хуманизъм“ в България. Поводът за срещата бе и сключеното споразумение между Движението и БСП за обща предизборна управленска политика за предстоящите избори на 14 ноември 2021г. Темата на мероприятието бяха доходите на хората, социалната политика и бизнес средата в региона.

Цветан Миньовски, който е и общински съветник в Ботевград, изрази надежда, че БСП и  Движение „Социален хуманизъм“ имат общ фронт за бъдеща съвместна работа. „Това безхаберие за работници и работодатели  в момента е трудно и за нас в нашата фабрика. Бизнесът боксува. Затова трябва да има експертно правителство с участието на БСП. С годините БСП доказаха, че са политическата партия, която отстоява интересите на хората. Ние сме хората на труда  и изкарваме пари за хляба си с много работа. Ако сме разумни не трябва да се продаваме за 30 или 50 лева, а трябва да проявим една гражданска отговорност, с която да покажем, че искаме по-добър живот“, заяви Цветан Миньовски.

Кандидатът за народен представител и водач в 26 МИР Иван Ченчев заяви, че вече 5 години  БСП се бори за по-добрия живот на българския народ в Народно събрание и извън него. Доказателство за това са внесените повече от 140 законопроекта в работата на 44-то Народно събрание и след това мерките в 45-то и 46-то Народно събрание. За пример Ченчев даде, че по настояване на БСП се извърши преизчисление на пенсиите на всички пенсионери.

Водачът на 26 МИР подчерта, че БСП през последните 12 години не е успяла пряко да помогне на хората, поради една основна причина – не е била на власт. „Когато сме правили предложения в Народното събрание, мнозинството ги е отхвърляло. Дванадесет години, който управлява, и най-добрия да е, се изхабява. Необходима е промяна -с нови  хора и с друга програма“, заяви Ченчев. По думите му в една бедна държава една лява идея трябва да  е по-силна. „ Какво по-ляво можем да търсим от предложението на БСП размерът на майчинството за второ дете да бъде 650 лв. Освен това всички повишавания на доходите на българите ги иска БСП. Единствено ние поискахме да има правителство , за да могат проблемите в държавата  да се решават. Имаме ковид криза, задъхваща се здравна система и пълни болници. Излязохме със слогана “Разумните решения“, защото нашите предложения са съгласувани с браншови организации, синдикати и производители“, подчерта Иван Ченчев. Според него  е важно в момента хората да усетят по джоба си това, което ще направи държавата.“ Трябва да върнем държавата в нейните функции, а тя е абдикирала.“, категоричен бе Ченчев. Той заяви, че е бюджетът на Република България е в порядъка на 110 милиарда лева. „Като се гласува бюджетът в Народното събрание, трябва да се знае къде се разпределят тези пари – дали за майките с деца, за пенсионерите или за икономиката“, смята кандидатът за народен представител. Според него трите избора през настоящата година не са най-добрият вариант за българския народ, поради това, че няма работещ кабинет.

По отношение на предизборните приоритети на БСП Ченчев заяви, че болниците вече не трябва да са търговски дружества, а хората, които работят трябва да получават безплатно здравеопазване – така, както пише в конституцията. По думите му БСП предлага това вече 5 години. Освен това преизчислението на пенсиите трябва да стане минимум с 20%.

„Когато отидете на лекар, какъв ще предпочетете – опитен или току що завършил. Така е и в политиката. БСП е партия на 130 години. Ние сме наясно, че в тази ситуация трябва по най-бързия начин да се състави правителство и да започне въвеждането на мерките, за които БСП се бори 5 години. Всички наши предложения са обърнати към хората. Тази възможност бе пропусната вече два пъти. Партията на Слави Трифонов два пъти не пожела да състави правителство в полза на хората и това безвремие не може повече да продължава“.  

Според Ченчерв въпросът днес е защо другите държави са добре, а ние не сме?!“Защо другите могат, а ние не можем?30 години правим опити и затова потъваме. Средствата не се усвояват по предназначение“, каза кандидатът за народен представител. Ченчев подчерта, че в БСП листата на София област са включени нови и млади хора, необременени от зависимости от фирми или политически кръгове. Самата партия е промемена, а „старите другари“ вече са извън Националния съвет. „Дойдоха нови – млади хора, с друга визия и част от тях те са пред вас“, заяви Ченчев.

Цветан Миньовски сподели, че е имал възможност да работи с политическите партии като СДС, НДСВ, ГЕРБ , но винаги се е борил да осигури работа на жители от Скравена и общината , благодарение на своята гъвкавост в трудни условия, в които често процедурите по плащането за извършена работа не винаги са се увенчавали с успех. По този повод той заяви, че  в качеството си на съветник в Народното събрание, е искал да бъде приет закон, регламентиращ срок до 3 месеца,  в който фирмите- главните изпълнители на държавни и обществени поръчки, да бъдат задължени да се разплащат с подизпълнителите, в  противен случай да не могат да участват в последващи поръчки. По този начин малките фирми ще могат да си получават заработените средства навреме.

Водачът Иван Ченчев изрази мнение, че ако се сформира следващо правителство, БСП задължително ще участва в него. „Тогава ще имаме възможност всички наши предложения, които отстояваме в Парламента, да бъдат приети. Влезнем ли в управлението, след това ще дойдем отново при вас да Ви кажем, какво сме направили.“. Според него обаче БСП няма да управлява категорично с ГЕРБ. “Не може да управляваш с този, срещу когото 12 години си се борил и накрая да се прегърнеш с него“, категоричен бе Ченчев.

Председателят на Общински съвет на БСП-Ботевград Николина Цолова изрази благодарност към присъстващите за отделеното време и лично на Цветан Миньовски. Тя заяви, че е геройство в днешно време да успееш да подсигуриш работа на 100 човека в условия на финансова и здравна криза. Тя обърна внимание на социалните мерки на БСП, насочени към семействата – безплатни лекарства за деца до 12г и безплатни учебници за всеки ученик.

Присъстващите споделиха своето разочарование от политиците през прехода, но се върнаха назад в годините и припомниха, че БСП е партията, която единствена е преизчислила пенсиите на възрастните хора. Някои от тях припомниха и времената на техните родители, когато държавата е мислила за народа и хората са имали много социални придобивки, благодарение на левите политики, за каквито днес пледира БСП – те отново да бъдат приоритет в работата на следващото правителство.

В края на срещата водачът Иван Ченчев призова хората да гласуват с бюлетина номер 33 – за „Разумните решения!“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!