Въвеждат зелени сертификати и за антитела

Хората с антитела срещу коронавируса ще получават зелени сертификати. Ключовата стойност при тестването е 150. Мярката влиза в сила от четвъртък. Сертификатът ще важи 90 дни. Той може да бъде ползван и от учениците. Ако разполагат с него, няма да бъдат тествани. Тези новини бяха съобщени във вторник следобед на извънреден брифинг от здравния министър Стойчо Кацаров и експерти.

Изискването е тестовете да са с Т – марка. Да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. Практически това са съществуващите тестове в лабораториите, увери здравното министерство. Гледат се IgG антитела, а сертификат ще има при най-малко 150 единици BAU. Счита се, че тази стойност е 10 пъти над нормата. Съответната лаборатория, в която е направен тестът, трябва да изпрати резултата към общата държавна информационна система. За целта е нужно до четвъртък лабораториите да се свържат напълно със системата. От „Информационно обслужване“ заявиха, че се надяват това да се случи. След изследването човекът ще може да получи сертификата или от лабораторията, или по стандартния начин от портала his.bg. Документът ще важи само за територията на страната.

Цената на тестовете ще е според ценоразписа на съответната лаборатория. Самият сертификат бе описан от представителите на министерството като „втори вид сертификат“, тоест като процедурно различен от вече съществуващия. Визуално той доста прилича на издаваните удостоверения за преболедуване.

Цялото това решение дойде след като Кацаров и колегите му в продължение на двадесетина дни, тоест откакто въобще се появиха сертификатите у нас, разказваха за липсата на научни доказателства, че тестовете за антитела са гаранция срещу ковид. Този тип удостоверения не са въведени в повечето европейски стани. Но общественият натиск у нас бе голям. Решението дойде непосредствено преди парламентарните и президентски избори в неделя. Днес Кацаров каза, че се опасява при високи антитела хората да отказват да се ваксинират. Счита се, че ваксинационната защита е по-добра. Но успоредно министърът коментира,  че новата мярка ще даде косвени данни колко са преболедувалите българи, без да бъдат обхванати в статистиката. Кацаров се надява и хората, които мислят, че са преболедували, а нямат антитела, все пак да се ваксинират.

Известно е, че пандемията има тревожен ход. Но Кацаров намери в данните положителни неща. Според него при 30% повече заразени спрямо предишните вълни, леталитетът е доста по-нисък (3,5% сега, 10% преди). Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-малък. „Очевидно медиците се справят по-добре“, коментира министърът.

На брифинга стана ясно още, че вотът ще се проведе без изискване членовете на секционните комисии и застъпниците да разполагат със сертификати. Не се предвижда и тестване. Министерството на здравеопазването е изискало документа, но ЦИК е отхвърлила идеята. Така той ще остане препоръчителен. Ще се предоставят тестове за доброволна проверка.

Източник: Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *