Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

От 8 ноември земеделските стопани могат да подават заявления за Ковид помощта

Снимка: БГНЕС

От 8 ноември 2021 г., започва приемът на заявления за подпомагане по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“. До 26 ноември 2021 г., включително, стопаните могат да заявят подпомагане. Утвърденият общ финансов ресурс от Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ е в размер на до 72 млн. лв.

  Заявленията за подпомагане ще се приемат в общинските служби по земеделие с цел да се улесни приемът на документи и да се избегне струпването на хора заради усложнената епидемична обстановка в страната. Стопаните следва да подават заявленията си по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Те могат да кандидатстват лично или чрез упълномощено лице след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

   Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв.

    Размерът на помощта за едно животно се разпределя, както следва:

   • млечни крави под селекционен контрол – 77 лв.;

  • млечни крави – 77 лв.;

  • млечни крави в планински райони – 45 лв.;

  • месодайни крави и/или юници – 45 лв.;

  • месодайни крави под селекционен контрол – 77 лв.;

  • биволи – 77 лв.;

  • овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол – 19 лв.;

  • овце майки и/или кози майки в планински райони – 15 лв.;

  • овце майки и/или кози майки, за животните по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) – 15 лв.

  До 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Размерът на помощта за едно пчелно семейство е 7 лв.

   Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв., които ще се разпределят, както следва:

  • ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини – 550 лв./ха;

   • сливи и десертно грозде – 280 лв./ха;

   • винени лозя – 170 лв./ха;

  • домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан – 800 лв./ха;

  • пипер полски – 1120 лв./ха;

  • домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни – 3300 лв./ха;

  • картофи, лук, чесън – 600 лв./ха;

 • моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха.

   След приключване на приема на заявления и разпределяне на бюджета по сектори, в случай на наличие на остатъчен ресурс, същият ще бъде преразпределен с еднакъв коефициент в съответното направление. При недостиг в рамките на определения ресурс по сектори се прилага коефициент на редукция, с който се преизчислява размерът на помощта на всеки кандидат.

   Помощите към стопаните ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.

 Право на подпомагане имат земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци, които са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г.

   На подпомагане подлежат животновъди с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за кампания 2021, отглеждащи едри и/или дребни преживни животни и с установени за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за Кампания 2020.

   Пчеларите, отглеждащи пчелни семейства през 2021 г., се подпомагат за брой пчелни семейства, на които е извършен есенен профилактичен преглед през 2021 г.

   В сектор плодове и зеленчуци, в т.ч. винени лозя на подпомагане подлежат земеделските стопани с валидно подадено заявление по реда на Наредба №5 от 27.02.2009 г. за Кампания 2021, отглеждащи плодове и/или зеленчуци от видовете: ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши/вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, винени лозя, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, пипер оранжериен, краставици оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши.

    Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ са разписани в Указанията за прилагане на държавната помощ, утвърдени от министъра на земеделието храните и горите.

   Припомняме, че всички служители и кандидати по помощта трябва да спазват стриктно противоепидемичните мерки и да носят лични предпазни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *