Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Община Ботевград с програма, посветена на 144 години от Освобождението на България

По повод Националния празник на Република България Община Ботевград представя програма, посветена на 144 години от Освобождението.

На 2-ри март от 17:30 ч. в Исторически музей – Ботевград ще бъде представена изложба „Опълчението – 1877-1878. Ботевград, Етрополе, Правец“, съвместна продукция на историческите музеи от Ботевград, Етрополе и Правец. В нея ще бъдат представени опълченците от орханийската кааза – 1877-1878.

На 3-ти март програмата ще започне в 09:30 часа в църква „Свето Възнесение Господне“, където ще бъде отслужена Панихида за загиналите за свободата на България.

От 10:00 часа на площад „Освобождение“ ще бъдат официално издигнати националният флаг, знамето на Ботевград и знамето на Европа.

След церемонията, изпълнена от Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев 1884“ и Общински духов оркестър – Ботевград, талантливите народни танцьори от детски състав „Радост“, танцов състав „Мургаш“ – село Врачеш и танцов клуб „Радост“ ще представят своята „Фолклорна мозайка“ – празничен поздрав към жителите и гостите на града.

От 11:00 часа Община Горна Малина, съвместно с Община Ботевград, ще отбележи Освобождението на България пред паметника „Арабаконак“.

В 11:00 часа между м. „Бомбето“ и вр. „Ковачевица“, над село Новачене – мястото откъдето е даден първият сигнал за начало на освободителните действия в региона, официално ще бъде открит 9-метров пилон с българския трибагреник. Инициативата е на кметство с. Новачене и инициативна група за издигане на българското знаме.

Вечерната програма в Ботевград ще започне в 18:15 с факелно шествие от Паметника на Христо Ботев.

От 18:30 часа пред Паметника на Свободата ще се проведе тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя. В нея ще се включат рецитатори и музикални състави от НЧ „Христо Ботев 1884“. Поздрав към присъстващите ще отправи кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов. Програмата ще завърши с тържествена заря – проверка.

За записване на венци и цветя: 02.03.2022 г. от 08:30 ч. до 17:30 ч. на тел. 0723/69-148

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *