Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ботевград чества 144 години свободна България

България празнува 144 години свобода!

Честванията в Ботевград започнаха в църквата „Свето Възнесение Господне“. В двора на храма, където са погребани тленните останки на осем от руските воини, загинали в сражението под Маркова чукла и Арабаконак, бе отслужена панихида за загиналите за свободата на България.

След панихидата отец Борис каза – „Освобождението на един народ е празник за него, а когато пък ние освободените не забравяме да почитаме всички тези войни и опълченци, които са дали живота си, за да можем ние да бъдем свободни, не забравяме, че техните кости са тук, а тяхната кръв е пролята за нашето освобождение, тогава наистина ще покажем нашата благодарност и това, че няма да забравим техният подвиг. Този ден завинаги би трябвало да остане наш празник, а не както напоследък започна да се говори, заради кръвопролитната война между братските народи на Русия и Украйна, че не трябва да празнуваме този ден, но каквото и да се случва този ден остава за нас най-големият празник“

На площад „Освобождение“ се проведе церемония по издигане на националният флаг, знамето на Ботевград и знамето на Европейския съюз, изпълнена от Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев 1884“. Кметът Иван Гавалюгов издигна националният флаг и знамето на Европейския съюз, след което поднесе венец на паметника на  Апостола на свободата Васил Левски. Знамето на Ботевград бе издигнато от председателят на Общински съвет Ботевград, д-р Илин Черняшки.

Талантливите народни танцьори от детски състав „Радост“, танцов състав „Мургаш“ – село Врачеш и танцов клуб „Радост“ поздравиха жителите и гостите на града със своята „Фолклорна мозайка“.

Вечерната програма в Ботевград ще започне в 18:15 с факелно шествие от Паметника на Христо Ботев.

От 18:30 часа пред Паметника на Свободата ще се проведе тържествена церемония с поднасяне на венци и цветя. В нея ще се включат рецитатори и музикални състави от НЧ „Христо Ботев 1884“. Поздрав към присъстващите ще отправи кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов. Програмата ще завърши с тържествена заря – проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *