Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кметът Гавалюгов за 3-ти март на Арабаконак:“Днес трябва да изпитваме гордост и признателност“

„Знам, че днес изпитваме малко по-особени чувства и затова има обяснима причина. У много у нас цари объркване какво да чувстваме на днешния ден. При всички случаи днес трябва да изпитваме гордост  и признателност. Мисля, че всички ние имаме сърца , души и сетива, и аз лично не приемам ,нито от Запад, нито от Изток да ни налагат начин , по който да възприемаме днешните събития или още повече да правим преоценка на събитията преди 144 години“. Това каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, по време на честването на 144 г от Освобождението в м.Арабаконак днес.

По думите на Гавалюгов се опитват да ни вменят някакво преосмисляне на ролята на руската армия по отношение на Освобождението на България. Какво каза още кметът на Ботевград, четете от експозето на неговата реч:

„Да, преди 144г Руско-турската война е била една геополитическа война за Руската империя, но за нас тя е била освободителна. Тук на това място са гинали руснаци, украинци, молдовци, румънци, финландци. Ние не можем да не се преклоним пред саможертвата на тези хора. Разбира се основна заслуга за нашата свобода има и българският народ, неговите вековни усилия да бъдем свободна и независима държава. Затова смятам, че не трябва да преоценяваме по никакъв начин тези събития или да ги поставяме в контекста на днешното неприятно време, в което живеем.

Убеден съм, че всеки от нас е против решаване с военни действия на каквито и да било конфликти, още повече между братски народи. Но днес още повече гордо трябва да вдигнем глава и да заявим нашето твърдо намерение и позиция да бъдем свободна, независима, но признателна държава.

Честит национален празник и да пребъде свободна, независима и признателна България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *