Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кулминацията на Националния празник в Ботевград по традиция завърши със заря пред Паметника на свободата

С факелно шествие и тържествена заря-проверка пред паметника на Свободата завършиха тържествата по повод Националния празник в Ботевград. Община Ботевград и признателните поколения честваха 144 г от Освобождението от турско робство.

Кметът Иван Гавалюгов поднесе венец пред паметника на Христо Ботев, след което факелното шествие тръгна към Паметника на свободата, където множество граждани се бяха събрали, за да отдадат почит към освободителите.

Тържеството започна с изпълнения на Детски хор „Бонка Големанова“ с ръководител Боряна Нешкова

„Днес, 3-ти март 2022 година, честваме 144 години от Освобождението на България. Има дати, които се записват завинаги в летописната книга на всеки един народ. Те оставят своите следи в националната памет. Разкъсват времето на епохи. Извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото. 3-ти март- датата на дълго мечтаната свобода на България се е превърнал в ден на който си припомняме дългият път изминат от нашите предци, за да извоюват най-святото за всеки един народ- свободата. 3-ти март е повод да си припомним, че трябва да се гордеем с това, че сме българи. Всеки носи родината си чрез своето семейство, чрез своя роден край в сърцето си до последните дни от живота си. Трябва да помним, че този ден е и ден на признателност към всички загинали воини, които са се сражавали и загинали тук за освобождението на нашата, българската земя…“, каза водещата на тържеството

Кметът Иван Гавалюгов отправи към присъстващите вместо поздравително слово – размисъл, свързана със случващите се събития между двата братски народа Русия и Украйна- „Днес по-скоро не бих отправил някакво тържествено приветствие, както всяка друга година. Бих си позволил да споделя някои мисли, определено провокирани от събитията от последните дни. Безспорно, всички сме категорично против различията и конфликтите да бъдат решавани чрез отнемането на човешки животи. Особено в днешния 21 век това е абсолютно недопустимо. В същото време обаче, смятам, че ние сме народ с хилядолетна история, имаме нашата национална памет и аз лично не бих се съгласил, независимо дали от изток или от запад, да ни се оказва какво да чувстваме, какво да мислим, кого да обичаме и кого да не обичаме. Ние сме хора със сърца, с душа, с чувства. Мисля, че ние най-добре знаем какво отношение да имаме към събитията, днешните и тези преди 144 години. За съжаление усещам в днешни дни някакво разколебаване в не малко хора, какъв да е прочита на ролята на освободителите на България, пречупени през призмата на днешните събития. Даже в много други места на България, бяха отменени или съкратени по-скоро празненствата и прескочено, бих казал, поднасянето на венци и цветя пред паметници на загинали руски, украински и други воини, защото това не звучи добре на фона на днешните събития… Радвам се, че в Ботевград не се поддадохме на тези колебания и емоции. Абсолютно категорично искаме в пълния си блясък и с пълна програма да отдадем заслужена почит пред загиналите за свободата на България. Най-вече на българското опълчение- хората, които векове наред са давали живота си не са пречупвали вярата си, за да ни има днес нас, като самостоятелна, независима и суверинна България. Но освен това, всички ние добре знаем, че без подкрепата на руската армия, в която са участвали руснаци, украинци, литовци, румънци, финладци, поляци. Да, макар да знаем, че те са следвали основно геополитическите интереси на имперска Русия, но все пак загинали по нашите земи и допринесли за българското освобождение. Така че ние не можем да не бъдем признателни, да не склоним глава и да почетем паметта на всички тези жертви. Аз съм убеден и поне за мен 3 март ще остане завинаги, като деня на българската свобода, ден на национална гордост, ден на национална памет, ден на признателност към всички загинали за освобождението на нашата страна, независимо от конюктурата на днешното време, независимо от събитията, днешните и тези, които ще се развият в бъдеще, мисля че, ние дължим това на нашите предци, ако искаме да бъдем една уважавана, независима държава, нес повече от всякога трябва да се обединим около нашите български национални интереси“

Тържествената програма бе наситена с изпълнения на детски хор „Бонка Големанова“, с ръководител Боряна Нешкова, смесен хор „Стамен Панчев“, с диригент Татяна Цонкова, петична интерпретация на Цветан Марков и др.

Извършена бе и церемонията по поднасяне на венци и цветя от признателните поколения пред Паметника на свободата, последвана от тържествена заря – проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *