Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан гостува в четвъртък на носителя на Купата на Северна Македония

Балкан ще изиграе в четвъртък втория си мач от новата фаза на Деласпорт Балканска лига. Съперник на тима на Небойша Видич е ТФТ* Скопие, който през февруари триумфира с Купата на Северна Македония.

Във финала отборът се наложи над 8-кратния шампион и 10 пъти носител на Купата МЗТ Скопие. Това бе и първи трофей за новосъздаения тим на ТФТ, основан през 2018 год. В последните два сезона тимът от Скопие играе в първа лига. От 12 отбора в местното първенство в момента тимът заема пета позиция с актив 11-7.

В първата  фаза на Балканска лига бе четвърти в своята група В с баланс 5-5. В момента тимът влиза в група D с баланс 0/2, тъй като се зачитат резултатите от първата фаза, а TФT има две загуби от израелския Ирони Нахария. Балкан е 2-1 в групата с две победи над Ирони Нахария, Макаби Хайфа и една загуба от израелския тим в първата фаза.

ТФТ участва за втора поредна година в Балканска лига, както и в първа лига в западната ни съседка. Тимът разполага с петима американци, а останалите са местни играчи. Топ реализатор на отбора е американското крило Ландриънс Хортън със средно по 19.4 точки за 8 мача в Балканска лига. Най-опитното име в състава е това на родения през 1988 год. гард Александър Костоски, който е бивш национал на Северна Македония. Наскоро тимът се подсили с опитния гард Тайрън Харис и Джърмейн Бишъп. Важни играчи за тима са още тежкото крило Ей Джей Джон, Андрей Маслинко (носител на Купата и шампион с МЗТ през 2018 и 2019 г.)иамериканецът Амир Смит, който е борец №1 в местното първенство и бе избран за MVP на Купата. 

Като домакин тимът вкарва средно по 90.5 точки, овладява средно по 39 борби у дома и има средно по 16.2 грешки, 15 асистенции и 8.2 откраднати. Средната възраст на отбора е 26 години с ръст 192.53 см.

През настоящия сезон тимът участва и в квалификациите на турнира за Купата на ФИБА Европа, дебютирайки в европейската надпревара, но губи още в първи кръг от унгарския Сегед. Тимът играе своите мачове от Балканска лига в многофункционална спортна зала “Кале”. 

Президент и треньор на ТФТ Скопие е Боро Смилковски.

Мачът между ТФТ и Балкан е с начален час 18:00 българско време и ще бъде излъчен на живо в YouTube канала на Деласпорт Балканска лига. Очаквайте линк в клубния сайт balkan-basket.com

*ТФТ произхожда от думата Тафталидже, район в Скопие и селище на северномакедонската Община Карпош, с който се свързват основателите на клуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *