Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Детски турнир в памет на футболната легенда на Ботевград Васил Редовски

За втора поредна година в Ботевград ще се състои детския турнир „Redovski Cup 2022“. Традиционната надпревара, която е под егидата на БФС ще се проведе на 27 март с участието на десетгодишни деца .В състезанието ще се срещнат 8 футболни формации, разделени в 2 предварителни групи.

В група А са отборите на Балкан Ботевград, Локомотив Мездра , Ракитин Трудовец и Белмекен Костенец. В група Б са Чавдар Етрополе, Спартак София, Правец и Козаро. Откриването на възпоменателния турнир ще започне в 9.30 ч. и ще се състои на стадион “Христо Ботев”. Първите три отбора ще получат купа и медали, осигурени от БФС.

Организаторите са подготвили още купа за феърплей, ще бъде отличен „Най-добър вратар“, „Голмайстор“ и специална награда за най-добър състезател на името на Васил Редовски.

Васил Редовски – Редака е легенда на ботевградския и мездренски футбол. Той е рекордьор по участия и голове в „Б” група – в биографията си той записва невероятните 489 мача и 128 гола. Според статистиката на БФС за „Б” група, това го нарежда на 4-то място във вечната ранглиста с рекорден брой мачове и на 9-то място в ранглистата за голмайстори. Името му е записано със златни букви в славните страници на ФК Балкан, с чиято фланелка той изигра рекордните 422 мача, в които е отбелязал недостижимите 80 гола. През 1985г. получава званието „Майстор на спорта”. Гениалният футболист оставя ярка следа сред футболните среди не само в Ботевград, но и в Мездра и Враца, където защитава цветовете на „Локомотив“ (Мездра) и „Ботев“ (Враца). Сърцатият футболист е желан от редица български футболни грандове, но остава подвластен на максимата, която винаги следва, че камъкът си тежи на мястото. След края на състезателната си кариера, Редака, както е известен, не оставя родния Балкан и е старши треньор за няколко сезона. Васил Редовски е роден на 28 март 1955 г.. За него нямаше тайни във футбола, раздаваше се до последния дъх и правеше чудеса на терена, знаеше как да побеждава. За съжаление, съдбата ни показа, че дори и лъвските сърца спират да бият. За един от най-обичаните спортисти на Ботевград ще разказваме на децата и внуците си, а те на следващите поколения. Ще им разказваме за добрия човек, вездесъщият футболист, вдъхновяващата личност, лидерът, вождът, капитанът, пазителят на Балкан.Дълбок поклон, Великане! Легендите не умират!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *