Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Ефбет ще спонсорира годишно: По 25 хил.лв.футболен клуб „Ракитин“ с.Трудовец и 200 хил.лв Баскетболен клуб „Балкан“

Двадесет общински съветници в Ботевград подкрепиха предложението на кмета на общината Иван Гавалюгов да бъдат поставени рекламно-информационни елементи (тип билборд) върху 18 общински имота. Идеята на градоначалника е по повод засилващото се развитие на спортните организации, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза и развиващи дейността си в община Ботевград. Трима общински съветници от ПП ГЕРБ гласуваха „против“ – адв. Георги Донков, д-р Георги Канзов и Кирил Руневски, един съветник се въздържа – Иван Николов от ГЕРБ.

Кметът Гавалюгов припомни, че през 2018г Общински съвет гласува да бъдат разположени билбордове на Ефбет върху 8 общински терена, като в замяна на това фирмата финансира футболен клуб „Балкан“ за тригодишен период, в размер на 50 хил.лв. годишно. Градоначалникът съобщи, че договорът е изтекъл и е актуализиран с 50% завишение към 1 януари 2022г. През настоящата година същата  компания за спортни залози проявява интерес да стане един от спонсорите на  други два клуба – футболен клуб „Ракитин“ с.Трудовец и Баскетболен клуб „Балкан“, заяви кметът Иван Гавалюгов. „Освен рекламиране на спортните клубове и спортната екипировка на тези два клуба и рекламиране на съответните спортни съоръжения, в които се провеждат двубоите на двата клуба, компанията предлага и желае да бъде предоставена възможност за разполагане на рекламно-информационни елементи (тип билбордове) за рекламиране на тяхната дейност“, обясни кметът.

В Докладната записка са включени два имота в землището на с.Трудовец, в непосредствена близост до АМ“Хемус“ , заедно с останалите 16 имота – общинска собственост. Всички те са извън регулация на населените места в общината. „Това са крайпътни общински терени, върху които е възможно и удачно да бъдат разположени въпросните билбордове, с което да се подпомогне дейността на тези два спортни клуба. Моето разбиране е професионалният спорт да бъде финансиран основно от рекламо-спонсорски договори. Това е един удачен вариант, в който да бъдат заместени едни средства, които към настоящия момент са собствени приходи на община Ботевград“, подчерта Гавалюгов. По думите му постигнатите договорености са за 200 000 лв за Баскетболен клуб „Балкан“ за една година (1 000 лв месечно за билборд) и 24 000 лв годишно за Футболен клуб „Ракитин“ с.Трудовец (1 000 лв месечно за два билборда).

Община Ботевград ще подходи по същия начин към всички останали договорени рекламодатели на други спортни клубове, които желаят по аналогичен начин да извършват рекламна дейност и респективно да подпомагат дейността на съответния спортен клуб. Средствата, които са гласувани за масов спорт в размер на 180 хил.лв. Една част от тях трябва да отидат за

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *