Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

„Балкангаз 2000 „АД с печалба от 410 хил. лв. за 2021г. Установени са манипулации на разходомери за 6 300 лв.

„80% от приходите на „Балкангаз 2000“ АД постъпват след 35-40 тия ден  след консумация на природна газ от абонатите“.

Това каза Михаил ДимитровИзпълнителен директор на акционерното дружество, по време на разглеждане и приемане на информация за дейността и финансовото състояние на „Балкангаз 2000” АД през 2021 г. Да припомним, че Община Ботевград има 98,99% дялово участие.

Димитров сподели пред съветниците, че за периода от декември 2021г до април 2022г има установени 10 манипулации на разходомерите на газ и отчитане на по-малко от потребеното количество. Кражбите са на стойност около 6 300 лв, като само 4 хил.лв за потребено и неотчетено количство газ, са на  една фамилия с 4 партиди. Изпълнителният директор Михаил Димитров обаче заяви, че има начини дружеството да събере голяма част от задълженията. „По начина на манипулация сме установили, че има двама или трима специалисти, които са обявили тарифи за два вида услуги – за посещение и за манипулиране на разходомера“.

Изпълнителният директор заяви, че най-големите задължения има „Автомагистрали Хемус“, които  финишират 2021г със задължения около 400 хил.лв. Другият по-голям длъжник е  Община Ботевград.

Зам кметът Борис Борисов отправи благодарност към изпълнителния директор Михаил Димитров, затова че продължава успешно да ръководи акционерното дружество.

В хода на разискванията постъпи предложение от Постоянната комисия по бюджет и финанси дивидентът за акционерите да бъде увеличен от 15 на 25%. Предложението бе прието с гласовете на 15 съветници, които гласуваха „за“, двама се въздържаха и петима бяха против.

Отсрочване заплащане на сметките през зимния отоплителен период с един месец за инвалиди и редовни пенсионери от общината. Това предложение направи независимият общински съветник Дамян Маринов.

В отговор изпълнителният директор Михаил Димитров заяви „Да се гласува и сума, която да постъпва в дружеството като вид оборотен кредит овърдрафт от общинския бюджет, защото ние с Булгартрансгаз постоянно сме в диалог за срока на плащане от наша страна“. По повод предложението на Маринов  зам. кметът Борис Борисов заяви, че то звучи много хубаво, но ще влезе в противоречие с договорите на абонатите, които са подписали с дружеството. „Преди всичко трябва да се направи анализ, колко са пенсионерите, които биха могли да се възползват и сумата, която няма да плати Балкангаз на Булгатрансгаз“. Борисов изрази мнение, че би било по-правилно да се оттегли предложението, след като се направи този анализ. В допълнение Димитров заяви, че дружеството е длъжно да плаща авансово, а го прави със закъснение, за което му се начисляват неустойки, както и че получава предупреждения за ограничение на количествата природна газ.

Има го социалния елемент. „Балкангаз“ има социално разбиране и в момента имаме разсрочени сметки на 6 абоната по тяхно желание. На нито един абонат не сме отказали и няма да откажем, но да се прави масово разсрочване не е здравословно“, категоричен бе Димиторв.

В отговор Маринов заяви, че увеличеният Съветът на директорите би трябвало да решават по това предложение и след това решението да се върне в Общински съвет за гласуване. Предложението на Дамян Маринов бе подложено на гласуване, но то не срещна подкрепа от болшинството общински съветници– 13 съветника гласуваха „против“, 9 се въздържаха и само трима гласуваха „за“ .

„Добре е да се прави разлика между годишна печалба в аванс и паричен поток в месеца. И точно заради паричната необезпеченост плащаме неустойки“, добави изпълнителният диевктор на „Балкангаз 2000“ АД.

Информацията  за дейността и финансовото състояние на „Балкангаз 2000” АД през 2021 г бе приета с гласовете на 18 общински съветници, против нямаше , а трима се въздържаха.

В резултат на анализиране на предоставената информация за дейността и финансовото състояние на „Балкангаз 2000” АД през 2021г става ясно, че дружеството е приключило отчетната година с положителен финансов резултат – печалба в размер на 410 хил. лв. след данъчно облагане – с 50 хил. лв. по- малко в сравнение е предходната година

През 2021 година продължава развитие на газоразпределителната мрежа на дружеството в Община Ботевград. За периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. е изградена нова газоразпределителна мрежа е дължина 5 622 м. и 361 броя отклонения към нови абонати. За изграждане газопроводните и присъединителни съоръжения са извършени разходи за придобиване на дълготрайни активи в размер на 453 х. лв.

Осъществена е сделка за закупуване от „Интегрейтид Микроелектроникс България“ ЕООД на стоманен разпределителен газопровод с диаметър 219 мм и дължина 2 364 м. от АГРС Ботевград до Промишлена зона „Юг-Чеканица“ на стойност 246.5 х. лв.

За периода януари – декември 2021 година е реализирана продажба на 9 101 х. куб. м. природен газ – с близо 13% повече в сравнение със същия период на 2020 Задълженията на дружеството към 31.12.2021 г. са в размер на 1981 х. лв.

В резултат на анализиране на предоставената информация за дейността и финансовото състояние на „Балкангаз 2000” АД през 2021 г. и съпоставянето и е предходната година могат да се направят следните изводи:

  • продължава изграждането на газоразпределителната мрежа на дружеството и отклоненията към нови абонати;
  • увеличава се продажбата на природен газ с 13% повече в сравнение е предходната година, което се дължи преди всичко на присъединяването на нови клиенти;
  • приходите и разходите от дейността на дружеството се увеличават сравнение е предходната година, което се дължи преди всичко на значителното увеличение на цената на природния газ през годината;
  • увеличава се размера на задълженията на дружеството, най-вече задълженията към доставчици, което също се дължи на увеличението на цената природния газ.