Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Общината закупува два имота в с.Липница за разширяване на Гробищния парк

Решението бе взето от Общински съвет-Ботевград тази вечер. Предложението е на кмета на общината Иван Гавалюгов, което се внася за втори път. На предходната сесия докладната записка бе оттеглена, поради липса на проведено обществено обсъждане за разширяване на Гробищния парк в селото. Днес докаладната записка подкрепиха 18 общински съветници, 4-ма се въздържаха и двама бяха против.

До решението се стигна по повод постъпило в общинската администрация на община Ботевград предложение от жител на с.Липница – Иванчо Атанасов Минев, собственик на дворно място, находящо се в с. Липница, който предлага Община Ботевград да закупи два имота, коиго се намират в непосредствена близост до църквата и гробището на селото. Имотите представляват дворно място, находящо се в с. Липница, с урегулирана площ от 842 кв. м. Оценкта на имота, която общинското ръководство предлага е сума в размер на 9 262.00 лв. Другият урегулиран поземлен имот е с урегулирана площ от 713 кв. м. Ценатаз а него е в размер на 7 843.00 лв.

С докладна записка кметския наместник на е. Липница е информирал за необходимостта предприемане на навременни мерки за разширяване гробищния парк, поради изчерпване капацитета му, както и за проведено общесвтено обсъждане. Има и подписка със 79 подписа на заинтересовани лица, участвали в общественото обсъждане.

Предложението на кмета на общината Иван Гавалюгов е общината да закупи имотите е обща площ 1555 кв. м. на цена в размер на 20 900.00 лв. Тъй като е решение на Общински съвет Ботевград е утвърдена цена за продажба на общински имот в с. Липница в размер на 10.90 лв./ кв. м., Гавалюгов предложи общината да закупи имотите от собственика на цена в размер на 11.00 лв./ кв. м.

В хода на дискусията по време на заседанието на Общински съвет – Ботевград общинският съветник Цветанка Арбова от МК ДИБО наблегна на обстоятелството, че гробовете са запустели. Тя обърна внимание, че има специална наредба относно гробищните паркове и кметските наместници трябва да се сапознаят с нея, за да са наясно, какви са техните правомощия. Иван Николов от ГЕРБ посочи, че единственият вариант е да се разшири гробищният парк, независимо в какво време, тъй като в момента “ камък върху камък“. Общинският съветник Ваня Иванова от ПП МИР заяви, че съвесем насоро починал от селото не е могло да се погребе в Липница, тъй като не е имал роднини в селото, за да се ползват техните гробни места. По думите й в продължение на 50 години два или три пъти са определяни места за Гробищни паркове и последният път те попадат в реституирани имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *