Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

България няма да изпраща оръжие за Украйна!

 България няма да изпраща оръжие за Украйна – предложеното решение на ПП бе прието с гласовете на управляващото мнозинство и опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС!

Това беше изричното желание на лидера на БСП Корнелия Нинова, която не отстъпи от категоричната си линия, че ако има думата „оръжие“ в решението на парламента, БСП ще напусне коалицията. Военно-техническата помощ означава само ремонт на стара руска техника.

Така твърдата позиция на Нинова фактически спаси България от въвличане във войната. Принципното поведение на лидера на БСП бе оценено дори и от опонентите й, които фактически подкрепиха линията на Нинова против войната, в защита на мира.

Това е сериозна победа, тъй като натискът България да бъде въвлечена във войната бе огромен.

Против решението на НС бяха само депутатите от „Възраждане“.

Конфликтната точка бе дали в решението да се включи думите „оръжие и боеприпаси“, срещу които категорично се обяви БСП и заплаши с напускане на управлението.

В залата се дебатираха три проекто-решения, съпроводени с ожесточени дебати.

Проектът на ГЕРБ/СДС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна бе отхвърлен със 100 гласа „за“ от 227 гласували.

Предложението на ДБ, което визираще военно-техническа помощ, също бе отхвърлено с 79 гласа „за“ от 200 гласували.

Предложението на ПП за отпускане на военно-техническа, хуманитарна и финансова помош, без предоставяне на оръжие, но с ремонт на военна техника, по 6-те точки на Зеленски, бе подкрепено от 200 при гласували 207 души. Преди гласуването с декларация от трибуната ГЕРБ обявиха, че също ще подкрепят предложението на ПП, защото са евроатлантици!!

В началото на заседанието стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е предал в Народното събрание писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В писмото си държавният глава на Украйна посочва, че властите в Киев не очакват от нас оръжие, а очакват:

– България да ремонтира тяхна военна техника,

– да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна,

помощ за бежанците,

– осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна,

– енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България,

– както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Веднага след това по въпроса за военната помощ за Украйна се появиха знаци за компромис в управляващата коалиция.

От БСП се изказаха в подкрепа на варианта, предложен от „Продължаваме промяната“, според който в решението на Народното събрание да бъде включено и официалното писмо от посланика на Украйна. С това писмо Киев очаква военна помощ под формата на ремонт на украинска военна техника, наред с хуманитарната и другите видове помощ. Писмото дава възможност за компромис в коалицията по помощта за Украйна

Междувременно бяха направени нови предложения за редакция на проектотекста на решение по казуса.

Стана ясно, че БСП ще подкрепи редактираното проекторешение на „Продължаваме промяната“ за военна помощ за Украйна, което ще е бъде съобразено с официалното искане за подкрепа, изпратено от украинското посолство у нас. Кристиан Вигенин призова да бъдат отхвърлени предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, което се и случи, и да бъде прието това на коалиционните партньори от Промяната

С днешните уточнения, които бяха направени от представители на „Продължаваме промяната“, хуманитарната, финансова и военнотехническа помощ се свежда до шестте точки в официалното искане на Украйна към България и подчертавам, че нито едно от тях не е свързано с оръжия и боеприпаси.

С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, противно на нагнетените очаквания за разпад въпреки опитите през войната в Украйна да се разчистват вътрешнополитически сметки. Днес коалицията ни има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията“, каза Вигенин.

Същевременно в 15:00 часа пред Народното събрание започна протест срещу решение за военна помощ от София за Киев:

„Не бих желала България да влиза в каквато и да било военна намеса“.

„Виждам, че положението става нетърпимо – трябва да изнасяме оръжие, да правим войни, да организираме какво ли не – само и само в интерес на някой си“, заявиха участници в протеста, които са против военна помощ от София за Киев.

По-късно се очаква да започне и протест в полза на военната помощ за украинците, а вечерта е планирана акция, за опаковането на паметника на Съветската армия със знамената на България и Украйна. 

Новата сесия на 47-ото Народно събрание започна сутринта с кворум от 153 народни представители. В началото на заседанието прозвучаха химнът на Република България и на Европейския съюз. По време на химните в знак на уважение депутатите стояха на крака. За европейския химн обаче народните представители от „Възраждане“ си седнаха по местата.


Дневният ред на депутатите включва три проекта на решения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

От ГЕРБ предлагат правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения. От ГЕРБ искат още правителството да започне преговори със съюзниците от НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителни способности на Република България.

От „Демократична България“ настояват да се възложи на Министерски съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна, според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна.

Предложението на „Продължаваме промяната“ предвижда оказване на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България. От „Продължаваме промяната“ настояват още за подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната и за цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

Парламентът подхвана обсъждането на проекторешението, всесено от ПП, ДБ и ГЕРб-СДС, с които се предлага правителството да изпрати помощ на Украйна. С най-големи шансове да премине гласуването в пленарната зала е предложението на формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

В първоначалния му вариант се говореше за „техническа помощ за защитни цели“. Днес депутатът от ПП Атанас Михнев, който е сред вносителите на проекта, предложи редакция, за която колегите му говорят от няколко дни – да се уточни, че става въпрос за „военно-техническа помощ“, както и да се допълни, че помощта ще се определя според писмото на украинския посланик. Това на практика означава, че под военно-техническа помощ ще се разбира ремонт на украинска бойна техника, както обеща Кирил Петков на Володимир Зеленски.

Михнев коментира, че във формацията му са наясно, че компромисният им вариант няма да удовлетвори нито горещите привърженици на военната помощ, нито яростните й противници. „Този, който търси баланс, е винаги виновен. Така или иначе, Путин ни спря кранчето на газа, без който газ се оказа, че можем forever, завинаги. Готови сме да понесем нашата отговорност за това решение“, обяви той, сподирен от смях в пленарната зала. Такъв се чу отново, когато той призова страната ни да застане от „светлата страна на историята“. „Нека да си пожелаем с това решение: Нека силата бъде с нас!“, завърши Михнев с метафора за „Междузвездни войни“.

„Възраждане“ заплаши правителството с война

Както се очакваше, инициативата срещна гневна съпротива от „Възраждане“. Партийният лидер Костадин Костадинов обяви правителството за „екстремистка групировка“, която „обслужва чужди интереси“ и „кани чужди граждани“ у нас, като им осигурява по-добри условия от тези, в които живеят българите.

Той предрече, че управляващите водят страната към гибел. И зловещо се закани: „Това правителство иска война. Нека бъдат гласувани тези предложения. Щом правителството иска война, ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем.“

ПП предупреди, че няма време за чакане

Донякъде провокиран от националистическия политик, Андрей Гюров от ПП гневно констатира, че „медии, тролове и политици чуждопоклонници денонощно ни плашат, че ще бъдем въвлечени във войната.“ И попита: „Братска Русия ли ще ни нападне? Ако е така, на нас какво ни остава? Да преклоним глава, да чакаме дали Путин ще ни нападне? Чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни обяви за врагове, дали ще ни спре газа. Какво още да чакаме? Кой може да ни защити?“

Той сам даде отговор на въпроса – България може да спре всяка заплаха, тъй като е член на НАТО и на ЕС. Ако страната ни потвърди, че е надежден партньор на двата съюза, посочи Гюров, никой няма да си помисли да ни нападне. И добави, че единственият начин да бъдем въвлечени във война, е Русия да спечели битката в Украйна, което ще я доведе до границите на Молдова и Румъния, а накрая и до нас.

Всяко един от трите решения за Украйна ще бъде пооделно гласувано. Очаква се предложението на ГЕРБ да бъде подкрепено от ДБ и ДПС, но номя да събере необходимия брой гласове, за да мине.

След това ще са гласува решението на ДБ, което също няма да мине.

Накрая ще се гласува решението на ПП, което ще бъде подкрепено от четирите партии в коалицията и ще стане решение на парламента. 

След близо 2 часа заседание снощи Съветът на управляващата коалиция не успя да изработи единна позация и завърши без съгласие и  без партньорите да дадат изявления.

Така днес пленарната зала ще се гледат и трите внесени проекта, но работата по намиране на консенсусна формулировка ще продължава до последно.

Преди дни председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предупреди, че ще напуснат управляващата коалиция, ако Министерският съвет гласува оръжие за Украйна.

„Позицията ни няма да се промени“, коментира Нинова..

Миналата седмица представители на управляващата коалиция бяха на посещение в Киев и се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. БСП не изпрати свой представител в българската делегация в Украйна, водена от министър-председателя Кирил Петков. След завръщането си, премиерът обясни, че Зеленски не е искал оръжие, а  помолил за ремонт на стара руска, която страната вече има.

Източник: epicenter
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *