Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Зареждаме до 50 литра гориво на месец с отстъпка?!

Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена, предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, цитиран от Нова тв. „Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане”, каза още той. „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”, добави Данаилов.

Данаилов коментира и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на „Газпром“. „Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период”, отбеляза той.

Според него конкретната цена зависи от много условности, включително как ще се извършва доставката. „В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно тя да е по-ниска от тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на втечнен природен газ от САЩ”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *