Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан победи отново Левски и отива в София с 2-0 аванс в серията

Невероятен Балкан попари отново Левски и е на победа от финал в НБЛ! Пред близо 3000 души в „Арена Ботевград“ тимът на Небойша Видич победи своя най-голям съперник със 76-72 и поведе с 2-0 в полуфиналната серия. Играе се до три победи от пет мача.

Мачът беше изключително оспорван и драматичен, а ключова роля за обрата бе последната част, която Балкан спечели с 28-18.

Във вторник на 17 май серията се мести в София, а Балкан е на победа от класиране на Финал. 

Мачът започна ударно за Балкан със серия 9-2 в първите 3 минути и половина. Митко Димитров и Крис Минков бяха точни от тройката в това време, а за Левски вкара единствено Чавдар Костов. Левски бе в тотален шок първите 5 минути и половина и допусна редица грешки, а Балкан бе абсолютен господар на терена, повеждайки с 15-4.  Последва таймаут, след който двата тима си размениха изцяло ролите на терена. Гостите направиха серия от 11-0 и доведоха мача до равенство след първите 10 минути. Балкан позволи това да се случи след като нямаше кош в последните 5 минути на частта.

Воден отново от Крисчън Джоунс Балкан започна втория период с 6-2, за да си върне малко по-голяма преднина. Николай Михайлов вкара първата тройка за „сините“ от 8 опита, а Левски се доближи на една. Крис Минков вкара тройка, за да отдалечи Балкан на 6 при 26-20, но гостите стреляха безпогрешно от фаула и след 11/12 успяха да направят серия 10-0 и нов пълен обрат в мача – 26-30. Дивон Уошингтън спря негативната серия в редиците на Балкан след кош от средно разстояние и асистенция на Грозев. Важна тройка на Крис Минков свали само на 1 пасива на Балкан 30 секунди преди края.  Чавдар Костов бе фаулиран и не трепна и при двата, за да възстанови аванс от 3 на домакина – 31-34. Марио Литъл вкара първия си кош в средата на периода. Левски получи сериозна подкрепа от пейката,  която вкара повече от половината точки на съперника – 19. На полувремето изпълнените фаулове на домакините бяха 16 срещу само 2 за Балкан!  С два наказателни удара Чавдар Костов направи преднината на Левски 5 точки на полувремето. „Сините“ имаха една тройка на почивката от 12 опита, но компенсираха с 50% стрелба от средно разстояние, където Балкан бе малко над 30.

През цялата трета част Левски водеше в мача. Зейн Ноулс играеше силно за съперника, но и Дерик Маркс подобри игра за домакините. На моменти Левски повеждаше със 7 точки, а Балкан стопяваше до 2, но така и не успяваше да стигне до обрат. Малко преди началото на последната обаче след отворен шут от тройката на Захариев Левски излезе за първи път с 8 напред.

Последната част започна при 48-54.
Балкан започна последния период с добро темпо и серия 7-2. Светкавична тройка на Уошингтън доближи Балкан само до една при 55-56. Левски изпусна в ответните атаки, а Дерик Маркс беше този, който върна домакините отново напред в мача. 3 минути след началото на периода таблото светна 58-56, а Балкан поведе за първи път от първата част на мача. Маркс вкара и два фаула, за да направи преднината на своите 4 и да качи серията на 12-2. Близо половината от точки на Балкан бяха от тройката, от където те вкараха 9 срещу само 3 на Левски. Гостите отвърнаха със серия 8-2, за да си върнат предимството 4 мин. Преди края на мача за 62-64. Уошингтън и Рори нямаха намерение да загубят втората среща у дома. Балкан поведе отново при 66-64, за да завърже отново интригата. Литъл направи крачки след таймаут за Митко Ангелов. Минута и половина Балкан преди края Балкан поведе с 6 – 70-64. „Зелените“ задържаха тази преднина до последните 20 секунди, когато Левски вкара 4 поред, за да намали до 2 точки при 72-70 и да остава изхода отново неясен. Последва таймауут, а 8.8 преди края Рори бе фаулиран и вкара и двата за 74-70. Костов веднага отвърна и фаулира бързо Крис Минков, който удържа успеха на балканци!!

Крис Минков наниза 19 точки за успеха. 16 и 9 борби имаше Крисчън Джоунс. 13 вкара Дерик Маркс. 11 и 8 асистенции направи Амад Рори. С 10 и 8 борби се включи Митко Димитров. 

За Левски най-много 17 имаше Зейн Ноулс. Чавдар Костов вкара 14, а 11 Джош Паркър. 

Ето какъв бе коментарът за двубоя на старши-треньора Небойша Видич
„Мисля, че големите сърца на тези играчи спечелиха мача. Отново изпуснахме някои топки, които хвърляхме в пода. Моето мнение е, че можехме да спечелим много по-лесно, защото имахме добро движение на топката, но изпуснахме много отворени стрелби. Бяхме винаги на един пас от това да намерим свободен човек. Мисля, че изглеждаме добре в нападение. На полувремето имахме 6 грешки, а след края 13, което е наш среден показател и трябва да съм щастлив от това. Отново казвам, това e отбор, съставен от големи сърца. Започнахме мача с 15-4. Направих някои смени, не направихме фаулове, когато трябваше да направим още 3. После загубихме нашия ритъм, след това играчите започнаха да играят в защита това, което е по-лесно за тях, което не беше нашия план, но, когато стигаме до това да се решим мача, те подобриха играта и мисля, че заслужихме тази победа.Атмосферата в залата беше страхотна, както винаги. Надявам се, че феновете ще дойдат да ни подкрепят в София, надявам се, че те ще бъдат и на финал с нас.

Ще се опитаме да направим това, което трябва, да задържим фокус. Те са добър отбор, прекалено много добри играчи. Никога не знаеш, кой от тях ще започне да вкарва тройки. Играят наистина добре в защита, доста са опитни. Определено трябва да запазим концентрация. Ние не трябва да мислим, че серията е свършила. Надявам се, че моите играчи знаят това.

Казах на моите играчи, че всеки от тях е важен дори тези, които не влязоха в игра или имат само няколко минути. Това е плейоф, това е отбор. Казах им, че искам да чувствам тази енергия зад мен. Не заради мен, аз не се нуждая от нея. Играчите на терена се нуждаят от нея и аз ще я предавам на терена. Всеки играч е важен. Всяка добра енергия е важна също.

Сега имаме три дни до следващия мач и утре можем да отидем да копаем на нивите ни. Бих искал да отида да се погрижа и за моята, но е прекалено далече.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *