Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вдигат шофьорските курсове?!

По 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс до края на годината заради галопиращите цени на горивата.

Представители на бранша за подготовка на начинаещи водачи потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лв. цените не могат да се задържат каквито са.

Според тях разходите за гориво на една школа, работеща на светло и плащаща данъци и осигуровки, са около 30% от общите, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина около 2,40 лв.

На фона на общата инфлация и заплахата за прекъсване на доставките на руски нефт обаче има опасност до края на годината бензин и дизел да доближат 4 лв. за литър. Макар и с по-малка част от разходите, поскъпналият ток за бизнеса също оставя фирмите без избор да повишат цените.

От 800 до 1000 лева струва шофьорският курс в Бoтевград в момента. В цената са включени и изпитните такси, обясниха инструктури.  Курсът включва теория и практика и е с времетраене от 25 до 60 дни в зависимост от свободното време на курсистите. Един моточас е с продължителност 50 минути. Ако се налага да се вземат допълнителни часове по кормуване извън програмата, те се доплащат по 20-30 лева на учебен час, в зависимост от маршрута.

Пълна дигитализация на контрола върху часовете по кормуване в шофьорския курс. За това са се разбрали представители на бранша и Държавната агенция по безопасност на движението, която е призвана да координира дейностите на всички държавни институции с отношение към войната на пътя.

Инструкторите и агенцията са си стиснали ръцете кормуването да се следи от специална система на телефон и таблет, която да дава информация дали часовете се покриват чрез следене на скоростта и маршрута на автомобила с цел да е сигурно, че часовете наистина се покриват. Теоретичното обучение ще е смесено – част в учебен център, част – дистанционно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *