Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Балкан отстрани Левски насред София и е на финал

Мъжкият баскетболен отбор на Балкан е на финал в Националната баскетболна лига! В инфартктен мач тимът на Небойша Видич удари Левски насред София със 76-78 и спечели полуфиналната серия с 3-1 победи. Съперник на „зелените“ на финал ще бъде Рилски спортист, а мачовете са на 2,4,7,9 и 12 юни. Играе се до три победи от пет мача. 

В играа за Балкан след около 3 месеца се завърна Станимир Маринов, който имаше ключов принос за успеха със силна защита и 4 важни тройки и общо 12 точки, 3 асистенции и 1 борба.

На този ден точно преди 3 години Балкан спечели шампионската титла на България отново след 30 години!

Мачът започна трудно и за двата отбора, но постепенно Балкан поведе с 5-9. За кратко Балкан поведе за първи път с 6 при 7-13 след две тройки на Дерик, но Левски направи серия 5-0, за да се доближи до една. Балкан отвърна със серия 11-0 като се възползва от всяка грешка на „сините“ и поведе с двуцифрена разлика от 12-24. Така първия период приключи при 13-26 в полза на ботевградчани. Домакините имаха 6 грешки в първия период срещу само 2 на Балкан.

Малко след началото на втората част разликата ни стигна 15 точки, а Балкан вкара цели 31 точки за 12 минути игра. Равностойна продължи играта в ответните минути. Левски направи серия 6-0, с която свали до 10 точки пасива си при 26-34. Амад Рори върна за кратко двуцифреното предимство на своите, но за кратко. 3:23 преди края на втория период Чавдар Костов свали за първи път от дълго време пасива на своите под 10. Оттам Левски сякаш влезе в по-добър ритъм и се доближи на 6 точки малко преди края. Тимът на Видич изпусна доста възможности да се отдалечи, а Станимир Маринов вкара ключова тройка малко преди края на частта, за да вдигне на 9 водачеството на ботевгадчани. В последната атака Джош Паркър вкара на пробив и на почивката разликата остана 7 точки – 34-41.

Левски започна второто полувреме със серия 8-0 и обърна изцяло нещата в своя полза – 42-41. Последваха няколко обрата,а нова ключова тройка на Станимир изведе балканци напред при 55-58, 6:11 до края на периода. Левски изравни пак за 58-58, а Балкан затвори периода със серия 5-0, за да се откъсне за първи път от началото на периода с по-голяма разлика. В началото на последната част Митко Димитров излезе за пет фаула, с по 4 бяха още Крис Минков и Дивон Уошингтън. Третия период завърши при 58-63 за Балкан. 

За кратко в началото на последната част Балкан се откъсна с 6 точки напред прии 63-69. Левски обаче отвърна със серия 7-0 и обърна отново нещата в своя полза – 70-69. Ключова тройка на Николай Грозев върна „зелените“ в играта, които не изпуснаха аванса до края. Той обаче беше изключително труден като „сините“ имаха шанс да пратят мача в продължение в последната атака с нападение 7 секунди преди края, но не успяха да реализират и победата остана в ръцете на Балкан.

Амад Рори бе най-резултатн за успеха с 21 точки, 9 борби и 7 асистенции. 13 и 6 борби имаше Дерик Маркс, а 12 вкара Станимир Маринов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *