Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Майчини центрове ще бъдат открити в Литаково и Скравена

С конференция в село Литаково стартираха дейностите по одобрения проект „Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в Община Ботевград и община Мездра“ по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

Проектът е на стойност 977 868.94 лева и се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо Пространство 2014- 2021 г. Проектът предвижда създаване на Майчини центрове в с. Скравена, с. Литаково, община Ботевград и гр. Мездра, община Мездра, които си партнират помежду си и със СНЦ „МАГ“ – Ботевград.

Минимум 300 деца на възраст от 0 до 6 години и техните родители от ромски произход ще бъдат обхванати от дейностите на Майчините центрове, където родителите ще получават изчерпателна информация за всичко, което касае детето им и всяка дейност ще бъде предварително обсъждана и съгласувана с тях. Това ще разшири родителските им умения и вярвания по отношение на това как трябва да изглежда грижата за развитието на детето им. Друг много важен аспект на семейно-ориентирания подход ще бъде изграждането на родителски мрежи за взаимопомощ.

По проекта ще бъдат ремонтирани сгради – общинска собственост в гр. Мездра, с. Литаково и с. Скравена, които се намират в центъра на населените места и са разпознаваеми за местното население.

Конференцията започна в 11:00ч. в село Литаково. Ръководителят на проекта Борис Борисов и Координатора на проекта за община Ботевград Адриан Ангелов представиха целите и предстоящите дейности по проекта, които включват:

1.Организация и управление:

Управление на проекта: Община Ботевград ще е отговорна за цялостния мониторинг по изпълнение дейностите по проекта. Община Мездра ще отговаря за дейностите и изразходваните средства на нейна територия. За целта ще бъде сформиран екип от ръководител проект, 2 координатори на проекта (по 1 за Мездра и Ботевград) и 2 счетоводители на проекта по 1 за Мездра и Ботевград), които ще извършват следната дейност:

  1. Извършване подбор и сключване на договори с експертите в различните услуги;
  2. Първоначален инструктаж и разясняване задълженията на всички наети експерти по проекта;
  3. Изготвяне на образци на документация, която ще се попълва от експертите и участниците в проекта;
  4. Организиране на процедурите за възлагане на обществени поръчки в рамките на проекта за избор на изпълнител за дейности;
  5. Изпълняване на мониторинг на всички дейности по проекта и направените разходи;
  6. Анализиране напредъка на проекта и следене за постигане на предвидените резултати;
    7.Осъществяване на корективни действия при възникване на непредвидени обстоятелства, застрашаващи реализацията на проекта;
  7. Създаване и съхраняване на проектната документация, съгласно изискванията и правилата на програмата;
  8. Поддържане кореспонденция с ПО и др.

2. Информация и публичност:

Дейността има за цел да осигури постигане на информиране и публичност, като планираните мерки в рамките на проекта ще имат двупосочно въздействие – ще бъдат насочени към промотиране на проекта, осигуреното финансиране в рамките на ФМ ЕИП и към информиране на обществеността за дейността на Майчините центрове и предоставяните услуги. По този начин ще се постигне информиране на обществеността относно същността на проекта; ще се представи информация на потенциалните потребители на услугите, относно възможностите за подкрепа и консултиране посредством предоставяните услуги. Ще се осигури пълна прозрачност и информираност относно дейностите по проекта, като редовно ще се популяризира напредъка по проекта в местни и регионални медии, на интернет страниците на двете общини, както и на специално създадената за проекта интернет страница на български и английски език и във Facebook страницата на партньора МАГ Ботевград.

3. Одит:

Съгласно изискванията на ПО ще бъде извършен независим финансов одит съгласно Закона за независимия финансов одит, за да се провери дали всички разходи са в съответствие с националните счетоводни стандарти и всички приложими финансови правила и разпоредби на национално ниво Одитът ще бъде извършен от външен изпълнител – квалифициран одитор, физическо или юридическо лице, което ще осъществява текущ контрол върху разходването на средства през целия период на проекта. Изборът ще бъде проведен от община Ботевград. Одитната проверка ще бъде извършена с цел предоставяне на допълнителна увереност по отношение на законосъобразността на разходите, ефективното и ефикасно изпълнение на дейностите по проекта и спазването на българското законодателство и специфичните изисквания, определени в Регламента за изпълнението на ФМ на ЕИП.

4. Образователни дейности в ранна детска възраст, включително дейности, свързани с ранното детско развитие и дейности, свързани с образование и грижи в ранна детска възраст.

Целенасочените усилия за подобряване на благосъстоянието на децата, особено на тези в уязвимо положение, още в първите години от развитието им може да доведе до промяна към по-добро образование, здраве, продължителност и качество на живота. Без тези усилия ще се стигне до нереализиран потенциал на децата, до влошения им здравен и образователен статус, до пропуски в процеса на тяхното физическо, емоционално, познавателно и социално развитие. Факторите, които благоприятстват детското развитие и към които ще се придържат експертите в Майчините центрове са: доброто физическо здраве и двигателната активност; пълноценното хранене; подкрепа за кърменето; сигурната привързаност към значим възрастен; образованието на родителите и особено на майката; разнообразна среда и възможности за стимулиране на ученето. С дейностите в Майчините центрове ще се избягват факторите, които оказват негативно въздействие върху развитието на детето: бедност и нездравословна физическа среда; непълноценно хранене; рисково поведение на родителите, включително по време на бременността; насилие и неглижиране в семейството; нарушения във връзката с майката или др. значим възрастен; липса на подкрепяща социална среда.

5. Дейности за ангажиране и активиране на родителите, формиране на родителски умения.

Дейностите отчитат ключовата роля на родителите за осигуряване на пълноценна среда и грижа за децата, както и факта, че всички родители трябва да бъдат подкрепяни в своята роля. Дейностите се отнасят до набор от мерки, свързани с предоставяне на информация, подкрепа, образование, обучение, консултации и др., насочени към начина, по който родителите разбират и изпълняват своята роля. Те ще включват предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа и индивидуална и групова работа с деца и родители: С тази дейност ще се увеличат и възможностите за соц. интеграция на родителите чрез развитие на соц. умения – общуване, изготвяне на семейния бюджет, търсене на работа, улесняване достъпа до различни услуги и институции; засилване на мотивацията сред общностите във висок риск в областта на семейното планиране. Социалните сътрудници ще проучват и анализират индивидуалните потребности от целевите групи и ще ги насочват към подходящите за тях услуги. Медиаторите ще работят със семействата за мотивирането им за редовно посещение на услугите, разпространение на образователни и информационни материали сред целевите групи, ще насочват потребители до услугите и ще подпомагат специалистите.

6. Дейности за социално включване и активно включване на общността.

Община Ботевград и община Мездра са включени в съвместната програма на Европейската комисия и Съвета на Европа – РОМАКТ. Програмата е изключително успешен пример за активно включване на ромските общности в голям брой общини в България. Програмата подкрепя доброто управление, механизми и процеси, в съответствие с принципите за добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. По този начин се насърчава сътрудничество и партньорство между местните властите и ромските общности въз основа на съвместно договорени работни стратегии и споделена собственост върху процеса и резултатите. РОМАКТ разчита на споделен ангажимент за открит диалог между мнозинството и малцинството. Програмата предоставя на местните администрации работни методи и инструменти за ефективно достигане, проучване и оценка нуждите на общностите. Основният акцент на програмата е да осигури укрепване на капацитета на местните власти за изпълнение на планове и проекти за приобщаване на ромите, които в крайна сметка водят до приобщаващи обществени услуги на местно ниво.

7. Ремонт и доставка на оборудване и обзавеждане в Майчините центрове.

Ще бъдат ремонтирани сгради – общинска собственост в гр. Мездра, с. Литаково и с. Скравена, които се намират в центъра на населените места и са разпознаваеми за местното население. Чрез предвидените ремонтни дейности помещенията ще придобият уютен вид за потребителите и ще бъдат създадени нормални условия за работен процес на наетия по проекта персонал.
Чрез изпълнение на необходимите ремонтни дейности и закупуване на нужното оборудване и обзавеждане ще бъдат обособени 3 Майчини центрове – 2 в община Ботевград и 1 в община Мездра, в които ще се изпълняват предвидените образователни дейности в ранната детска възраст, дейности за социално и активно включване, както и дейностите за формиране на родителски умения.

8. Дейности за споделяне на добри практики и за укрепване на двустранните отношения със страните-донори:

Община Ботевград и община Мездра са включени в съвместната програма на Европейската комисия и Съвета на Европа – РОМАКТ. На територията на България програмата се осъществява или се е осъществявала в следните общини: Антоново, Белоградчик, Благоевград, Върбица, Велики Преслав, Велинград, Враца, Дългопол, Димитровград, Гурково, Камено, Каспичан, Котел, Криводол, Омуртаг, Перущица, Петрич, Провадия, Ракитово, Раковски, Разлог, Ружинци, Търговище, Ценово, Ябланица, Айтос, Борован, Бойчиновци, Брацигово, Бяла Слатина, Ветово, Добрич, Дряново, Завет, Исперих, Каолиново, Кнежа, Луковит, Мъглиж, Никола Козлево, Нови Пазар, Пещера, Самоков, Самуил, Септември, Сливен, Сливо Поле, Сопот, Средец, Сунгурларе, Тунджа, Твърдица, Червен бряг, Шабла и Шумен. Във всички тези общини местните активни групи и общинските работни групи, създадени по програмата, обменят информация и добри практики, като Община Ботевград, Община Мездра и МАГ Ботевград ще имат възможността да споделят дейностите и постигнатото по проекта с тях чрез общата Facebook група, на срещи и обучения, които ще се организират.

Кметът на село Литаково Пешо Младенов изрази своята подкрепа за осъществяването на проекта. „Подкрепям проекта и съм удовлетворен, че беше избрано село Литаково, защото по този начин ѝ даваме един нов живот, тъй като в последните няколко години беше занемарена тази сграда. И другото което е, ще се открият нови работни места, което е жизнено важно за Литаково. Надявам се да обхванем уязвимите групи и те да добият един нормален начин на живот и да се приобщят към живота на селото. Каквото мога ще съдействам като кмет на село Литаково.“, каза Пешо Младенов.

На срещата присъстваха и партньорите на проекта от Община Мездра. „Срока за нас беше много кратък и ние, в рамките на 2 седмици, успяхме чрез кметовете на населените места там, където имаме концентрирано ромско население, да направим проучването за целевата група. В града ни помогнаха ни помогнаха също местни медиатори и намерихме целевата група от 100 потребители. В Мездра имаме 2 квартала с концентрирано ромско население – Принчовец и Лещака. А иначе в 27-те села на община Мездра имаме Горна и Долна Кремена, Върбещница, Боденец, Кърпец и Елисейна откъдето сме предвидили да бъдат нашите целеви групи. Много бързо открихме и нашата сграда за майчин център, която е разпознаваема. Тя се намира в централна градска част и е бившата сграда на „Домашен социален патронаж“, в непосредствена близост до Детска млечна кухня. Това, което сме планирали, е същото, което и вие ще правите като дейности. Както и при нас, така и при вас ще бъдат назначени психолог, педагог, медиатор, социален работник и медицински специалист. Ще се радваме това да бъде един успешен проект, разпознаваем от общността и полезен за тях.“, каза Елена Нанова, началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ към Община Мездра.

„Това, което очакваме да се постигне в края на проекта, е да се поздравим с това, че по предварителни данни сме заложили потребителите в проекта общо ще са 300 души – 200 от Ботевград и 100 от Мездра. Да се надяваме тази бройка да я постигнем от поне 200 потребителя, които да посещават редовно майчините центрове в Скравена и Литаково. Най важно е да получат тази необходима подкрепа така, че да станат пълноправни граждани, да нямат тези пропуски, да нямат тези недостатъци, които се появяват в училище и в детска градина, да не отпадат от образователния процес, да нямат социални проблеми и да успяват да си намират работа след това. Върху това ще акцентираме, за да изградим личности, които след това да бъдат полезни за тях самите и за обществото.“, каза координатора на проекта за община Ботевград Адриан Ангелов. Той изрази и положителни отзиви за първият Майчин дом в общината, който от миналата година функционира в село Врачеш. Според Ангелов там резултатите са много добри, защото постоянно там се търси възможност за работа с родителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *