Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Темите „Образование“, държавно финансиране на инфраструктурни обекти и недостиг на работна ръка в община Ботевград дискутираха Областният управител и кметът Гавалюгов

Държавата да си върне собствеността върху пътя през Арабаконак. Този и още няколко въпроса постави кметът на Община Ботевград, Иван Гавалюгов, на вниманието на Областния управител, Дарина Николаева, при посещението й в града. На деловата среща присъства и Председателят на Общински съвет в Ботевград , д-р Илин Черняшки, както и двама общински съветници.

В поредната си среща с местната власт г-жа Дарина Николаева засвидетелства готовност за общи действия с кметовете, както и организиране на среща, с опознавателна цел и споделяне на опит помежду им. Кметът Гавалюгов изрази желание комуникацията между двете институции да бъде засилена към месец септември. Г-жа Николаева от своя показа готовност да сътрудничи на местната власт в Ботевград пред институциите на по-горна инстанция.

В началото на срещата кметът на Ботевград постави на вниманието на Областния управител ситуацията, в която се намира общината – в средата на строителния сезон, при наличие на разрешителни за строеж, все още няма финансиране на обекти, заявени към МРРБ и Министерство на финансите. Областният управител заяви, че по този въпрос вече има запитвания и от други кметове, като намерението й е да проведе среща в Министерство на финансите.

Въпросът за прехвърляне собствеността на пътя покрай м. Арабаконак от общините Ботевград и Горна Малина на държавата се поставя за пореден път от кмета Гавалюгов. Мотивите му са, че двете общини нямат достатъчно средства, за да поддържат пътя, който значително съкращава разстоянието от Средногорието през Стара планина и е удобен за много пътуващи. Кметът изрази намерение да бъде подновена процедурата и заяви, че ще подготви писмо до Областния управител, който да съдейства за реализацията й.

Останалите актуални теми, които бяха засегнати по време на срещата, бяха искането на кмета Гавалюгов г-жа Николаева да съдейства хижа „Рудината“ да отпадне от списъка на Български туристически съюз и общината да придобие собствеността върху нея, за да може да я стопанисва и поддържа; влошаването на пътна инфраструктура след аварии на ВиК и оценка от членство в Асоциацията по Вик; недостигът на работна ръка в Ботевград – по думите на кмета 2 500 души всеки ден пътуват от други населени места, за да работят в Ботевград.

Тревожните данни след положените матури в средните технически гимназии бе повод на кмета на Ботевград да поиска иницииране на среща с Регионалното управление по образованието-Софийска област. „Нашето общество отдавна зачеркна образованието като ценност. Извадихме на показ други примери, които нацията ни смята, че са по-важни“, това заяви Дарина Николаева в диалога по темата. На общините да се вменят част от функциите на Инспекцията по труда, с цел свиване на сивия сектор. Това бе следващата от многото теми, които бяха поставени на масата на разговорите, продължили повече от 2 часа.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *