Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Шишеядите на кампанията „Искам да съм полезен…рециклирай ме“ – вече и в Ботевград

Ботевград се присъединява към българските градове, които насърчават своите жители и гости да изхвърлят разделно.

В Централна градска част (до х-л „Ботевград“) и на входа на Градския парк вече са поставени две нови инсталации, наречени Шишеяди, които да мотивират хората да изхвърлят в тях своите пластмасови бутилки /до 3 литра/.

Шишеяд е голяма жълта бутилка, побираща 20-25 кг PET пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива. Целта на инсталацията е да събира тези празни, смачкани и затворени с капачки пластмасови шишета за рециклиране.

Инсталациите са част от кампанията „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ в рамките на проекта „Партньорство за красива и чиста България“, на сдружение „БГ Бъди Активен“, подкрепена от фондация Кока Кола. Събраните количества пластмаса се измерват на месечна база от компанията за оползотворяване на отпадъци и се предават на фирма за рециклиране. Събрани средства ще бъдат вложени в облагородяване на обществени места – междублокови пространства, детски площадки и други.

Предстои поставянето на още Шишеяди в други населени места от община Ботевград.

Кампанията „Искам да съм полезен … Рециклирай ме!“ обединява градове от цялата страна за каузата #БезОтпадъци. Целта на инициативата е привлече  вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел да се повишат нивата на рециклиране и се намали замърсяването на околната среда. Като част от кампанията в над 20 населени места безвъзмездно са поставени Шишеяди, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране. Кампанията ще продължи до края на 2022 като организаторите очакват събраното количество да е над 20 тона.  След края на кампанията най-активният партньор на сдружение „БГ Бъди Активен“ ще получи като награда нова градска мебел.

Ласка Ненова, основател на сдружение „БГ Бъди активен“, казва: „Шишеядът е посланик на устойчивото и достъпно събиране и рециклиране на пластмаса. Той насърчава малки и големи към игра, провокира въображението. Ботевград се присъединява към оспорвана надпревара кое населено място се събере и рециклира най-много чиста пластмаса – състезание, в което всички печелят – по-добро и по-зелено бъдеще, а също така и по-голяма осъзнатост за значението на малките жестове. Желая на Ботевград и неговите жители успех и да хранят Шишеядите пребогато!“

Повече информация за кампанията  ТУК

Източник: botevgrad.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *