Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Пътният бранш излиза на безсрочен протест


Българска браншова камара „Пътища“ обяви, че излиза на безсрочен протест в сряда в цялата страна. Причината – липсата на решения за плащанията от страна на държавата на сектора.

Нерешени към момента са въпросите с плащането на остатъка за извършени ремонти за минали години, текущи плащания по големи инфраструктурни проекти, като строежа на магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград, както и индексация на договорите в строителството.


Всички тези висящи въпроси чакат решение вече повече от година. Миналия четвъртък – на 21 юли, парламентарната комисия по регионална политика трябваше да вземе решение по тях. Насроченото извънредно заседание на комисията обаче беше отменено без да бъде съобщена официално каква е причината. От браншовата камара твърдят, че заседанието е отменено еднолично от председателя на комисията Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.


Причината за отмяната на заседанието е, че не бяха готови правните становища по договорите за текущ ремонт и поддържане и за индексацията на цените, каза Ананиев пред Mediapool. Той посочи, че е изненадан от реакцията на пътната камара, защото във вторник има насроченозаседание на регионалната комисия, на което ще бъде разгледана промяната в Закона за обществените поръчки, която е свързана с индексацията на цените в договорите.


За съжаление все още няма решение по изплащането на средствата по договорите за текущ ремонт и поддържане, каза Ананиев. Този въпрос не е в дневния ред на комисията във вторник. Става въпрос за плащания за около 3 млрд. лв., по които има две становища на ДНСК, но от различни началници. Едното казва, че 79% от ремонтите по ТРП са основни и следователно незаконни. Другото, което излезе публично миналата седмица, посочва, че те не са основни и са напълно редовни. По този повод регионалната комисия е поискала АДФИ и ДНСК да излязат за всяко едно от около 900-те задания за пътни ремонти на обща сума от 3 млрд. лв. дали е текущ ремонт или е основен, за да няма съмнения, че има някакви нередности, обясни Ананиев.


От браншовата камара „Пътища“ обаче посочват в декларация, че отмяната на заседанието на регионалната комисия е „капката“, която е преляла чашата и по тази причина излизат на безсрочен протест в цялата страна.


Това са поредните протести на бранша през последната година заради липсата на разплащане за свършената от тях работа. От организацията посочват, че единствената цел на демонстрациите е „да се защити трудът на хилядите работещи в сектора и да се осигурят безопасни условия на пътуване по пътната мрежа на страната“.


В декларацията на браншовата камара е посочено, че неразплащането и нежеланието да се поема отговорност е довело до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Това означава, че е спряло и строителството на магистрала „Хемус“, и на скоростния път Видин – Ботевград, както и ремонтите на виадуктите и тунелите по магистралите.

„Престъпно е поведението в ХХІ век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии, заради некомпетентни „политици“ и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени животи…
Българската браншова камара „Пътища“ няма повече да наблюдава как некомпетентни и безскрупулни лъжци рушат инфраструктурата на държавата и застрашават живота и здравето на хората и икономическото развитие на държавата“, се казва в декларацията.


От браншовата организация се обръщат за подкрепа към Камарата на строителите у нас и синдикатите. „Приятели, това не е борба за парите на осем души, както манипулативно и невярно твърди един доказан нарушител на Конституцията! Това е битка за оцеляването на един цял икономически сектор и на стотиците хиляди работещи в него“, завършва декларацията на пътния бранш.


Неотдавна премиерът в оставка Кирил Петков обясни, че са отказали поисканите близо 4 млрд. лв. от регионалния министър в оставка Гроздан Караджов за пътния бранш при актуализацията на бюджета и това е довело да разпадане на управляващата коалиция. Като мотив да бъдат отказани парите Петков посочи, че не са искали близо 4 млрд. лева да отидат в 8 души. Тезата на Караджов е, че това е дефицитът за пътния бранш.

Източник: Mediapool

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *