Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства става на 1 година

ДЦПДУТС (Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства) гр. Ботевград отбеляза с Ден на отворените врати 1 година от създаването си.

Центърът е създанен на 2 август 2021 г. и работи с потребители от октомври миналата година. В момента 16 деца от 5 до 16 години посещават центъра, като са подадени още 2 заявления за включване към центъра. Капацитетът на дневния център е 30 потребители.

От ръководството на центъра посочват като проблем това, че има много деца със специални образователни потребности, но родителите не ги водят на ТЕЛК, което е условие за записване в центъра за подкрепа.

Потребителите на центъра са с различни заболявания, но персоналът се запознава с всеки един случай и работи индивидуално с всеки потребител, съобразно неговите възможности и моментно състояние.

Терапиите, с които се работи в центъра за подкрепа са музикална терапия, кулинарна терапия, арт терапия и хипотерапия, която при която основно средство е общуването с конете и ездата. „В част от терапиите се опитваме да помогнем на децата да придобият нови умения, да придобият по-голямо самочувствие, по-голяма самостоятелност, да бъдат уверени в себе си, за да могат да се справят и сами“, каза управителят на центъра Петя Въртовска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *