Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

В Правец отбелязаха 111 години от рождението на Тодор Живков

На 7 септември 2022 г. се навършиха 111 години от рождението на Тодор Живков, дългогодишен държавен ръководител на България.

Членове на семейството му и признателни граждани поднесоха венци и цветя пред паметника му в Правец. Сред тях бяха Евгения Живкова, внучка на Тодор Живков и дъщеря на Людмила Живкова, Джордж Райнов и Михаил Тачев от фондация „Св. св. Кирил и Методий“, Иван Ченчев – водач на листата на БСП за 26 МИР София област, ДЦПЛУ и Исторически музей – Правец, Общински съвет на БСП на БСП – Ботевград и много други граждани.

Пред паметника на Тодор Живков бе припомнено делото му, както неговите думи: „Аз съм ръководил българската държава повече от три десетилетия. Винаги съм знаел, че рано или късно – приживе или години след моята смърт – народът ще оценява моите действия… Защото народ за дълго се не лъже!“.

Почетена бе и паметта на Людмила Живкова, , председател на Комитета за изкуство и култура (с ранг на Министерство) от 1975 до 1981 г. На 26 юли се навършиха 80 години от нейното рождение. По този повод в музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков бе организира фотоизложба и тематичен кът под надслов ,,Културното отваряне на България към света“. На изложбата бяха показвани за първи път фотоси, отразяващи официални срещи на Тодор Живков и Людмила Живкова със знакови държавни лидери от епохата. Тематичният кът бе допълнен с картини, почетни звания и вещи на Людмила Живкова, част от личния архив на семейството.

Евгения Живкова припомни в слово за постиженията на Людмила Живкова за развитието на българската култура и образование.

Формациите ,,Светоглас“ и ,,Гласове на традицията“ изпяха пред гостите на събитието едни от любимите песни на дългогодишния държавен ръководител Тодор Живков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *