Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Кабинетът задвижи узаконяването на „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград

Служебният кабинет се опитва да намери решение на „незаконните“ големи инфраструктурни обекти. За целта са изготвени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които да направят „търпими“ подобни обекти. Законопроектът вече е качен за обществено обсъждане от Министерство на регионалното развитие и е ключът към по-бързото строителство на автомагистрала „Хемус“ и част от скоростния път Видин – Ботевград.

Ако промените бъдат приети от следващо Народно събрание, статутът на двата ключови за България пътя вече ще бъде уреден. Проблемът е, че част от тях са строени по т.нар. инхаус процедура, която бе заклеймена като порочна от предишното служебно правителство – не само заради огромните аванси, които са раздавани на фирмите, но и заради това, че подобни обекти не разполагат с необходимите строителни документи. За някои от тях липсват одобрени инвестиционни проекти, разрешителни за строеж и др.

Липсата на правна уредба, която да урежда такива строежи води до невъзможност за регламентиране на необходимите ред и условия за определяне на статута им, а тяхното премахване е нецелесъобразно и икономически необосновано в случаите, в които същите са допустими по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно действащия ЗУТ“, се посочва в мотивите към законопроекта.

Поради това сега се предвижда преходна разпоредба, която да определи необходимите условия за регламентиране на статута „търпимост“ на такива строежи, в резултат на което същите няма да подлежат на премахване и забрана за ползване. Според МРРБ така ще се защити общественият интерес.

Припомняме, че подобно желание за „узаконяване“ на автомагистрала „Хемус“ и скоростния път Видин – Ботевград имаха и предишните управляващи. Бившият регионален министър Гроздан Караджов дори спря всички плащания за обекти, които се строят по инхаус процедурите, докато не бъде уреден въпросът със статута им. В последните дни на кабинета „Петков“ стана ясно, че управляващите са обсъждали подобни промени в ЗУТ. Те обаче така и не станаха факт.

Във вторник, по време на проверка на строителството на първите три лота от автомагистрала „Хемус“, стана ясно, че най-голям напредък има при участък 1. Строителството на участък 2 е на 12%, а участък 3 е готов на 45%. Една от причините за бавния напредък е забавеното плащане по извършените дейности от страна на държавата към строителите.


Друга промяна, която предлага служебният кабинет, е свързана с регулацията на т.нар. преместваеми обекти и тяхното захранване. Сега МРРБ предлага временните връзките на тези обекти към електрическата мрежа и съоръженията на техническата инфраструктура да се реализират с издаване на разрешение за строеж.

„Посоченото изменение ще гарантира в по-голяма степен завишаването на контрола върху издадените строителни книжа, с оглед изпълнението на основните изисквания към строежите, а именно: опазване здравето и живота на хората, безопасност и достъпност при въвеждането на строежите в експлоатация“, пише в мотивите.

Промяната се предлага заради трагичния инцидент с дете, което почина през 2021 г. от токов удар. Момчето стъпи на оголен кабел, който захранваше неправомерно такъв преместваем обект в района на бул. „Иван Гешов“ в София.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *