Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

С тържествен дефилир започна фестивалът „Златни нишки“ в Трудовец

За четвърти път село Трудовец е бъде домакин на станалия вече традиционен фолклорен фестивал „Златни нишки“. Фолклорният празник започна с дефилир на участниците, предвождани от Литаковската духова музика.

Откриване ще се състоя пред кметството на селото, където бе издигнат и националният флаг. Маргарита Стаменова, председател на Народно читалище „Никола Ракитин 1890”- Трудовец, откри официално четвъртото издание на фолклорния фестивал „Златни нишки“.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов поздрави участниците и гостите на фестивала: „Честит празник! Този фестивал можем да го определим, като празник за село Трудовец. Радвам се, че се провежда вече за четвърта година, което означава, че става една утвърдена традиция. Силно се надявам за в бъдеще, всяка година без пропуск този фестивал да се провежда тук. Искам да поздравя всички присъстващи и да благодаря на всички самодейци, които в почивния ден са отделили от времето си, за да дойдат да ни забавляват, да ни покажат красотата на българското танцово и певческо изкуство. Вярвам, че всички осъзнаваме колко е важно, особено в днешните дни, да запазим нашата идентичност чрез традициите.“

Българският фолклор е едно безкрайно богатство, чиято стойност никога не бихме оспорвали, за това с нетърпение очакваме красивите български хора, пъстротата на народните носии, чрез които ще напълним ушите, очите и душата си…„, каза кметът на Трудовец Еленко Иванов

Фолклорната програма бе открита от домакините от Танцов клуб „Варвари“, с ръководител Георги Иванов, които представиха Котленско хоро. В конкурсната програма взеха участие повече от 200 самодейци от 10 населени места, като тази година за първи път има и участници в категория – „Народно пеене“.

Журито на фестивала бе в състав: доц. д-р Ивайло Иванов- директор художествено-творческа дейност във Варненски свободен университет, доц. д-р Катя Кайрякова- главен художествен ръководител на Ансамбъл „Шумен“, народната певица Милана Николова и Нешка Робева- най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *