Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Втори ден парламентът не можа да избере председател

Въпреки че дебатите продължават вече два дни и бяха направени някои отстъпки, народните представители от 48-ото Народно събрание отново не успяха да изберат своя председател. ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ изтеглиха кандидатите си, но те отказаха да дадат достатъчна подкрепа на Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

Временно изпълняващият длъжността председател Вежди Рашидов даде почивка до 10.00 ч. в петък. Той все още не може да закрие първото заседание, тъй като няма да има кой да го открие после, ако няма избран председател.

Вигенин бе подкрепен само от БСП и „Продължаваме промяната“, а Цонев – от ДПС и ГЕРБ.

Представителите на „Български възход“ напускаха залата при гласуването. Стефан Янев заяви, че са напуснали, тъй като държат да има само една кандидатура.

След днешното гласуване представители на партиите заявиха пред журналисти, че има надежда постигане на консенсус, въпреки че на този етап въобще не изглежда така.

След няколко председателски съвета лидерите на парламентарните групи не успяха да се обединят около идеята на „Демократична България“ да бъде избран „служебен“ председател по някакъв критерий. ГЕРБ предложиха да бъде най-възрастният депутат – в случая Вежди Рашидов, а идеята беше подкрепена от БСП. Но в крайна сметка, партиите не можаха да се обединят около някакви критерии, така че да се изведе фигура, която да бъде подкрепена от мнозинството от народните представители.

Източник: Economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *