Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Вандалски прояви от деца, които си играят с пиратки в Ботевград

Предупрежденията за контролирано използване на пиротехнически средства и забраната им за продажба на малолетни и непълнолетни, явно не пречи не децата, нито на техните родители.

От видеото се вижда как и от кого се използват масово продаваните пиратки, които могат да бъдат опасни. Те не само пречат на околните, защото са шумни, но могат да предизвикат пожар, тъй като се хвърлят в кошчета и контейнери, както се вижда от клипа, предоставен от отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“.

Според извършени изследвания, безконтролното използване на фойерверки:

1. Причинява много сериозен стрес и безпокойство на гражданите, като най-уязвими са малките деца. Децата имат в пъти по-нисък праг на поносимост на мощния фонов шум и особено гърмеж. Те изпитват тревожност и силен страх, който може да стане причина за траен стрес, безсъние или нестихващ плач. Шумът е много над всякакви разумни нива, а зарите обикновено се провеждат в късните нощни часове. От друга страна, малките бебета и деца могат да бъдат стресирани по всяко време от шумните и изненадващи гърмежи. За аутистите със сетивни проблеми /хиперсензитивните/ фойерверките могат да бъдат унищожителни.

2. Причинява много сериозен стрес на домашните любимци и бездомните животни, като влияят пряко върху физическото им здраве. Уплахата при тях може да да причини мозъчни увреждания, гърчове и дори смърт. От друга страна, бягствата на домашни любимци, подплашени от гърмежите, са изключително често срещано явление.

3. Има регистрирани случаи на масово измиране и наранявания на птици, в резултат на използване на фойерверки, както и на множество аномалии в поведението на дивите животни.

4. Използването на пиротехнически средства крие много сериозни опасности за живота и здравето както на използващите ги, така и на околните имоти и преминаващи граждани. Има случаи на възникнали пожари в случайни имоти от „заблудени“ фойерверки, когато те не се укрепват добре, в резултат на което се самонасочват неконтролируемо.

5. Използването на пиротехника повишава смога в градовете.

6. Изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут, фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.

Контролът върху дейностите  с пиротехнически изделия се осъществява от полицейските органи на МВР, съгласно ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *