Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предлагат отпускане на финансови средства за закупуване на нови сценични костюма за читалищата в Скравена и Трудовец

В Община Ботевград са постъпили две докладни записки от Иван Иванов Николов – председател на НЧ „19 февруари 1906” – село Скравена и от Йоана Иванова Бенчева – Христова – член на настоятелството на НЧ „Никола Ракитин 1890” – село Трудовец за закупуване на сценични костюми.

Т.1 В читалището в село Скравена към момента действат следните самодейни състави: естрадно — сатиричен състав, състав за словесно изкуство и народни обичаи/група за забавни танци, танцов състав и певческа група.

Танцовият състав и певческата група към читалището две години са в процес на обновяване и набиране на нови попълнения. Към момента същите репетират редовно, провеждат събития в селото, част са от общинския събитиен календар и участват в нщионални фестивали.

Танцовият състав е с ръководител Веселка Божкова и се състои от две възрастови групи: малка (от 8 до 11 години) с общо 11 танцьори и голяма (от 13 до 18 години) също с 11 танцьори. Певческата група е с ръководител Георги Гърбиджанов. Първоначално в нея участват 10 жени, но към момента тя се е разраснала и част от нея са 17 певици и 2 музиканти.

Самодейците от години използват наличните в читалището костюми, които са морално остарели и в недобро състояние. Малката група на танцовия състав използва костюми от 1986 г., голямата група от 2006 г., като наличните бройки не са достатъчни за всички самодейци. Носиите за певиците са от 1982 г.

Читалището неколкократно търси финансиране за закупуване на необходимите костюми, участвайки с проектни предложения по програми към Национален фонд „култура”. Същите са подадени със знанието и подкрепата на Община Ботевград, но не са одобрени от фонда.

Читалището е предоставило ценова оферта от фирма „Мели — М” — познат производител на народни носии, фолклорни костюми, национални облекла и сценични костюми.

Т.2 В читалището в село Трудовец към момента има близо 100 самодейци танцьори от различни възрастови грути, за чиято дейност са необходими народни носии. Ог публичните им изяви е видно, че няма танц, в който всички да са облечени в еднакви носии и се налага използването на два или дори три вида.

Сценичните облекла, с които читалището разполага, са купувани през 80-те години на XX век и са в незацоволително състояние.

През 2021 година, благодарение на спонсори, са закупени носии за групата на най-малките танцьори. Необходимо е обаче да се закупят такива и за юношите и младежите, които покриват най-голяма част от читалищния календар.

За да бъдат обезпечени различните танци от репертоара на самодейците, според компетентното мнение на ръководителите на танцовите групи, са нужни: шопски, кюстендилски, тракийски и северняшки носии — 12 броя женски и 8 броя мъжки/от всяка област/.

От входни билети (от коледен концерт 2022) и от дарения, читалището самофинансира сумата от З 900 лева, която ще бъде приспадната от общата оферта.

След разглеждане на няколко възможни доставчици, НЧ „Никола Раюпин 1890” — с. Трудовец е предоставило комбинирана план – сметка, съставена от офертите на фирмите „Балканфож” ООД и ЕТ „Лейла”.

Общински съвет – Ботевград предстои да гласува предложението, което включва отпускане на 6 070 лв. в полза на НЧ „19 февруари 1906” село Скравена за закупуване на 42 броя сценични костюма за ну;кците на самодейните състави и 14 472 лв. в полза на НЧ „Никола Ракитин 1890” село Трудовец за закупуване на 52 броя сценични костюма за нуждите на танцови групи – юноши и младежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *