Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Лесовъди от ДЛС-Витиня с изнесени уроци в детска градина „Детелина“ и ОУ „Отец Паисий“, с. Врачеш

Днес, 6-ти април, по случай Седмицата на гората лесовъдите на ТП ДЛС „Витиня“ – инж. Мирослав Матев, инж. Красимир Петков, инж. Никол Стефанова и Петьо Йошовски и кметът на село Врачеш – инж. Марин Бончовски, посетиха детска градина „Детелина“ и ОУ „Отец Паисий“ в село Врачеш.

Лесовъдите запознаха децата с дейностите, които извършват, под формата на беседа. Децата разбраха, че дървото е храна, вода, дом за животните, сянка за хората, ресурс и затова не трябва да оставят отпадъците си в гората и трябва да я пазят чиста, за да е здрава. Служителите на ловното стопанство обясниха, че не трябва да се пали огън навсякъде, защото може да предизвика пожар. В детската градина и в училището се изиграха по две игри  – „Познавате ли горските животни? А какво знаете за тях?“. Децата разпознаваха на снимки диви животни и казваха какво знаят за него, а лесовъдите допълваха любопитни факти.

Подрастващите посрещнаха лесовъдите с много вълнение и топлина. Горските служители впечатлиха децата с професията си, а те от своя страна показаха много знания за гората и се забавляваха. Будните им очи и нетърпението всяко от тях да отговаря или да разкаже история много радваше лесовъдите. Децата са бъдещето ни и трябва да знаят, че лесовъдът е приятел на гората, а не враг!

Към края на беседата в детската градина лесовъдите подариха на децата по един медальон от рог на благороден елен (изработен от служител на стопанството – Христо Иванов) и по една картичка за оцветяване с горски животни. Поради лошите метеорологични условия горските служители и децата не успяха съвместно да засадят дръвче, но им оставиха 2 броя фиданки от атласки кедър да си засадят в двора на детската градина.

Посещението в училището завърши със засаждане на фиданка от атласки кедър. Всяко дете получи подарък фиданка, която да засади вкъщи. Лесовъдите бяха изпратени с много благодарности, прегръдки от децата и апел отново да ги посетят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *