Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Новият парламент не успя да избере председател

Снимка: БТА

В първия работен ден на 49-то НС нито един кандидат не успя да събере необходимия брой гласове

Първият работен ден на депутатите от 49-то Народно събрание приключи без да успеят да изберат председател на парламента. Ситуацията не е прецедент, тъй като и през първия работен ден на предишното 48-мо Народно събрание депутатите не стигнаха до консенсус кой да бъде начело на парламента.

След неуспешния първи опит за избор на председател на Народното събрание, депутатите излязоха в 30-минутна почивка по време, на която беше свикан председателски съвет, но без резултат.

За днес приключва заседанието и ви приканвам още една нощ да преспите и утре ви очаквам„, каза Вежди Рашидов, който представлява първото заседание на парламента в качеството си на най-възрастен народен председател.

Понякога е много хубаво човек да е извън това Народно събрание, защото виждаме на колко унизителни сценки е автор то, коментира Тошко Йорданов от ПГ на „Има такъв народ“. Той обясни, че в парламентарната етика, практика, има два модела – или има предварително уговорено мнозинство, което да подкрепи председател на НС, или се избира този, предложен от най-голямата парламентарна група.

По-рано днес парламентът не одобри нито една от двете номинации за председател на народното събрание – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“. Кандидатът на „Възраждане“ Петър Петров получи 37 гласа „за“, 88 „против“ и 39 „въздържал се“. Предложеният от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи гласа 79 „за“, 8 „против“ и 144 „въздържал се“.

Гласуването, според приетите преди това правила, беше явно, чрез компютъризираната система на Народното събрание, по азбучен ред на номинираните.  

Появиха се и предложения за ротационно председателство на всеки два месеца.

Предлагаме на всеки два месеца Народното събрание (НС) да взема решения за избор на председател на парламента и на председател на правната  комисия, излъчени на ротационен принцип между двете първи политически сили в НС,  обяви от трибуната Асен Василев от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *