Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Иво Иванов: Ботевград ще остане завинаги в сърцето ми

На 22 юни писателят и спортен журналист Иво Иванов бе на гости на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ по тяхна покана. Срещата на златаровци с г-н Иванов се проведе в НЧ „Христо Ботев 1884“.

В началото Иванов изрази своята обич към Ботевград и от това, че е тук. „Трогнат съм. Трогнат съм от вниманието, трогнат съм от организацията, от този град, който толкова много обичам, от вас, от децата, от учениците. Всеки детайл, как е възможно? Преди да започне това събитие имаше музика. Всяка една от песните, които звучаха, е една от любимите мои песни. Нямам думи. Ботевград има много особено място в сърцето ми. Знаете колко много обичам баскетбола, аз от дете съм баскетболен, и този град е инкубатор на баскетбола. Освен това е и място на просвещение. Той носи името на един от най-обичаните българи – на човек на думите, човек на поезията, човек на революцията, на прогреса, на просвещението.“

В същинската част Иво Иванов спомена за своите герои в баскетбола в Ботевград, когато той е бил тинейджър, коментира темата за инвестирането на много пари в българския футбол, с хумористична нотка направи коментар и към някои абсурдни продукти, продавани на американския пазар.

Писателят разказа няколко истории по време на своето гостуване. Една от тях бе негов разказ „Понякога трябва да се отдалечиш“. В него става въпрос за това как той е пропътувал 1258 километра в САЩ заради една кожена топка, която е подарена от училищен отбор на един от астронавтите на НАСА, за да я вземе със себе си в космоса. Уви, неговият „Чалънджър“ лети към небето само 73 секунди, а след това избухва в пламъци. Дни след това във водите на атлантическият океан намират топката непокътната. 31 години по-късно тя се намира в космоса, но с друг екипаж. Пропътувала милиони километри, тя се е върнала на Земята и в момента се намира във витрината на училището на същия този отбор, от който започва тази история. „Понякога, за да видиш нещо ясно, трябва да направиш няколко крачки назад – да се отдалечиш.„, казва в своя разказ Иво Иванов.

Накрая той сподели: „Аз искам да Ви кажа, преди да се разделим, че ще си тръгна от този приказен град, но той ще остане завинаги в сърцето ми. В него, в гърдите ми винаги, винаги ще има много обич към вас, към този град и към България. Благодаря Ви!

Учениците от Златаровската гимназия имаха възможност да зададат своите въпроси към писателя Иво Иванов.

Г-жа Даниела Колева – директор на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Ботевград получи думата за поздрав към Иво Иванов. „Г-н Иванов, днес Вие направихте нещо изключително за учениците от Профилирана природо-математическа гимназия, като показахте силата на знанието и силата на духа,и го направихте от сърце, за което Ви благодаря!„., каза Даниела Колева към писателя Иво Иванов.

В края на събитието бе излъчена част от шести епизод на „Подкастът на ППМГ“, в който кметът Иван Гавалюгов споделя за как би искал да се срещне с известна личност – автора Иво Иванов. По този повод, кметът Гавалюгов присъстваше на гостуването и получи думата за поздрав.

Следя отдавна изявите на Иво Иванов, тъй като той като един истински родолюбец и българин, въпреки че от 33 години живее в Съединените щати, всяка година задължително намира време да се връща в родната България. Със сигурност съм убеден, че това са най-чаканите седмици и месеци от годината и съм му изключително благодарен, тъй като знаете, че ние виждаме „тунел в края на светлината“, а не обратното, както той каза. … Благодарен съм, че съществуват такива хора като Иво, които ни зареждат с оптимизъм и с вяра, дават ни надежда и светлина за по-добри времена. Аз вярвам, че той не е единствения, той е един от най-ярките примери и съм изключително радостен, че той гостува в нашия град.„, каза Иван Гавалюгов в своето слово.

След края на събитието, присъстващите се докоснаха до творчеството му на щанда с книги и получиха автограф от писателя.

Иво Иванов е широко известен със своите разкази, които публикува в спортните медии. Завършил е Националната спортна академия със специалност „Баскетбол“ и Софийския университет със специалност „Журналистика“. Живее в щата Канзас, САЩ повече от 25 години. Работи като спортен журналист, както в България, така и в САЩ. Иванов е сред най-продаваните български автори през 2015 и 2016 г. Автор е на книгите „Отвъд играта“, „Кривата на щастието“ и „Хроника на болката“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *