Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Предлагат преименуване на улица във вилна зона Зелин

С докладни записка от собственици на имоти, входирана в Община Ботевград, е предложено преименуване на улица „Никола Попчовски“, находяща се във в.з. „Зелин“ на ул. “Света Елена“.

Към докладната е приложена подписка от 10 собственици на имоти в подкрепа на преименуването.

В докладната като мотив за преименуването е посочено, че Никола Попчовски не е известен на никого от живущите. Направено е предложение за ново име на улицата – „Света Елена“, в памет на акушерката Елена Лалова. Изтъкнато е, че Лалова е наследник на Лаловския род, който е притежавал земите в тази местност от Освобождението до днес, както и заслугите на Елена Лалова в областта на акушерството.

Горецитираната улица е именувана през 2017 г. с решение на ОБС – Ботевград и заповед на кмета на община Ботевград са определени членове на временно действаща комисия, която да изготви предложения за именуване на улици във в.з. „Зелин“. Комисията е предложила имена на 40 улици във вилната зона. Предложението на комисията е обявено публично. В обявения за постъпване на предложения от граждани срок, в общинска администрация Ботевград не е постъпвало предложение за именуване на горецитираната улица.
Наименованието „Никола Попчовски“ е предложено от комисията по заповед на кмета на Община Ботевград.

Във връзка с постъпилото предложение Община Ботевград публично е оповестила намерението за преименуване. В обявения срок няма постъпили предложения и възражения. Преименуването няма да създаде пречки от административен характер, тъй като служебна проверка е удостоверила, че на улица „Никола Попчовски“ няма регистрирани лица по постоянен адрес.

На редовната си сесия на 29 юни /четвъртък/ Общинският съвет ще вземе решение дали да бъде преименувана въпросната улица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *