Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Приключи ремонтът на Общинския приют за безстопанствени животни в Ботевград

На 13 октомври 2023 г. приключиха ремонтните дейности по Общинския приют за безстопанствени животни в Ботевград.

На събитието присъстваха г-н Борис Борисов – временно изпълняващ длъжността Кмет на Община Ботевград, персонала на приюта, служители на общинска администрация и ОП „Туризъм“, и граждани на Ботевград.

Приютът е с капацитет от 52 кучета, 3 боксови клетки за коне и помещение за котки. Изградени са операционна и манипулационна стая за лекуването на болни животни, като това ще се извършва от ветеринарен лекар. Болните животни ще бъдат настанявани в отделни клетки и след лечение ще бъдат за осиновяване.

При осиновяване на куче от приюта има две условия – посещение на място за „запознаване“ с кучето и издаване на договор за осиновяване, в който са написани отговорностите на новия стопанин към домашния любимец.

Ева Нишева – главен експерт по „Околна среда и отпадъци“ в Община Ботевград и управител на приюта, разясни, че в общинския приют ще идват главно болни, наранени или агресивни кучета, които ще се лекуват в приюта и, при възможност, ще останат за възстановяване.

Противно на мнението на хората, приютът не е с цел да прибере всички безстопанствени кучета, което е невъзможно, особено при непрекъснатия приток на безстопанствени кучета в града и в населените места. Този непрекъснат приток е поради безотговорни стопани, които не си кастрират животните, изхвърлят малки, такива, които пускат вече болните си кучета на свобода и други безотговорни прояви от типа „днес ми харесва кучето, утре не ми харесва и накрая хвърлям го навън„, заяви главен експерт Ева Нишева.

Изпълнител на строителните дейности бе фирма „Омега Билд Корект“ ЕООД. Основните дейности включваха основен ремонт на сграда, нов покрив, изграждане на административни и специализирани помещения, вътрешни и външни клетки.

Инвестиционният проект за обект „Преустройство на съществуваща сграда във временен приют за безстопанствени животни“ беше одобрен през 2021 г. Теренът, заедно с едноетажна сграда, бе прехвърлен на Община Ботевград от Правителството през 2017 г. Имотът е бивш склад на Гражданска защита с отпаднала необходимост от МВР. Проектът е финансиран изцяло от бюджета на Община Ботевград, а стойността му възлиза на 499 000 лв. с вкл. ДДС.

1 коментар на “Приключи ремонтът на Общинския приют за безстопанствени животни в Ботевград

  1. Дано наистина да бъде хуманно за доброто на малките наши братя. Трябва да бъде съгласувано и с хората, които се грижат за свободно движещи се неопасни животинки като дворно-улични котки, които си имат хора, полагащи грижи, но не вътре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *