Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА НА МК „БСП за България и Левицата“

ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА НА МЕСТНА КОЛАИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ И ЛЕВИЦАТА“ ЗА МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

За нас от първостепенно значение е повишаване качеството на живот на хората чрез надграждане на постигнатото по превръщане на община Ботевград в привлекателно място за развитие на динамична и конкурентна икономика, базирана на знанието и новите технологии, с  чиста и хармонична околна среда, обновяваща се техническа и социална инфраструктура, като предпоставка за равнопоставеност и шанс за всички, място където младите хора виждат добра среда за своето бъдеще.

              ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТИ

1. Осигуряване не на условия за приоритетно развитие на ботевградската икономика в областта на електрониката, металообработката, хранително-вкусовата промишленост, животновъдството, осигуряващи висока заетост и достойно заплащане на работещите в тях.

2. Устойчиво и интегрирано териториално развитие, рехабилитация и модернизация на техническата инфраструктура.

3. Осигуряване на качествено и професионално ориентирано образование чрез подобряване материалната база на учебните заведения и повишаване нивото на педагогическия персонал.

4. Подобряване на здравеопазването и повишаване ефективността на прилаганите социални политики.

5. Култура, опазване на природното и културно-историческо наследство, туризъм и развитие на спорта.

6. Опазване и подобряване на околната среда.

7. Сигурност за хората и подобряване на обществения ред.

8. Повишаване ефективността в работата на органите на местната власт.

              ДЕЙНОСТИ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРИОРИТЕТИТЕ

1. Създаване на условия за конкурентно развитие на ботевградската икономика в областта на електрониката, металообработката и битовата химия, осигурящи висока заетост и достойно заплащане на работещите в тях.

1.1. След приемане на Закона за индустриалните зони, обособяване на две индустриални зони – „Микроелектроника“ и „Ботевград-изток“ и администриране на дейността им чрез оптимизиране на местните данъци и такси за работещите в тях фирми.При наличие на неизползвани терени и сгради в тях, на базата на публично – частно партньорство с общината, привличане на нови инвеститори за тяхното ефективно използване.

1.2 Провеждане на необходимите административи процедури по изпълнение на решението на Общинския съвет за преименуване на промишлена зона „ Юг-Чеканица” в индустриална зона” Микроелектроника“.

1.3. Съгласуване на общинския план за развитие с бизнес плановете на фирмите в общината, плана за развитие на Софийска област и плановете за развитие на

съседните общини.

1.4. Тясно сътрудничество и подпомагане дейността на работещите на територията на общината фирми чрез:

– оптимизиране на местните данъци и такси на базата на диалог с ръководствата на фирмите, като се подобри дейността по тяхната събираемост, а не върху увеличаването им.

– бързо и качествено административно обслужване на базата на повишаване компентността и уменията на общинските служители и увеличаване броя на извършваните по електронен път услуги.

– подпомагане на фирмите при участието им в проекти по програмата за развитието на селските райони;

– осигуряване на равнопоставеност и прозрачност по отношение на участието на отделните фирми в обявените от общината обществени поръчки;

– подпомагане на фирмите в търговските им отношения с фирми от побратимените градове.

-намаляване на данъци за фирми, осигуряващи стипендии или подпомагащи образованието на талантливи деца и младежи, както и на деца в неравностойно положение

1.5. Изграждане и функциониране на Информационен център в подкрепа на бизнеса и НПО.

1.6 Предоставяне при най-добри условия на общински помещения и терени на млади предприемачи за стартиране на техни проекти.

1.7. Провеждане съвместно с НТС на ежегодни научно-практически конференции в приоритетните области.

2. Устойчиво и интегрирано териториално развитие, рехабилитация и модернизация на техническата инфраструктура

2.1. Изготвяне на SWOT анализ за всяко от селищата в общината и на тази база изготвяне на дългосрочна програма за развитието им.

2.2. Подобряване свързаността на селата с общинския център чрез рехабилитация на пътната мрежа и актуализация на транспортната схема.

2.3. Трайно разрешаване на проблемите с водоснабдяването на селищата от общината чрез:

– довършване подмяната на остарялата водопроводна мрежа и изграждане на канализация на необходимите райони

– разширяване техническите възможности и осигуряване на средства за редовна работа на изградените пречиствателни станции и привеждане в експолатация на озониращите инсталации в четири от тях;

– разширяване мрежата от локални водоизточници;

– периодична оценка на качеството и цената на предоставяните услуги от областното предприятие В и К и при евенуално промяна на закона обсъждане възможността за възстановяване на общинското В и К дружество.

-ремонт и възстановяване на чешми на територията на общината.

2.4. Разширяване газифицирането на селищата на територията на общината.

2.5. Взаимодействие с ЧЕЗ за подобряване на електрозахранването в селата и вилните зони от общината и поддържане на ел.мрежата с превантивни мерки срещу аварии, чрез редовно изрязване клони в непосредствена близост до електропроводите.

2.6. Поетапна рехабилитация на уличната мрежа в града и селата, периодично почистване на канализационните шахти и измиване на пътните платна.

2.7. Ремонт и модернизиране на Централната градска част в Ботевград.

2.8. Привеждане в действие изграждането на нов Гробищен парк в Ботевград.

2.9. Изграждане на светофарни уредби на възлови места в пътната мрежа на територията на Ботевград и общината. Реорганизация на пътното движение в тип „Кръгово движение“ чрез рехабилитация на улици с необходимост от въвеждането им.

2.10. Търсене на възможности за изграждане на допълнителни паркинги в Ботевград.

2.11. Поддържане гробищните паркове в селата и пътищата, водещи до тях – ремонт и изграждане на нови огради, осигуряване на контейнери за отпадъци, поставяне на пейки и др.

3. Осигуряване на качествено и професионално ориентирано образование чрез подобряване материалната база на учебните заведения и повишаване нивото на педагогическия персонал

3.1. Изравняване нивата на обучение в основните училища в селата с тези в града на базата на приоритетна модернизация на материалната база и осигуряване на качествен педагогически персонал чрез допълнително стимулиране от общинския бюджет.

3.2. Разработване и публично обсъждане на варианти за равномерното разпределение на децата от ромски произход в основните училища в града.

3.3. Осигуряване на прозрачност в управлението на финансовите средства в училищата, детските градини и извънучилищните звена.

3.4. Провеждане на активна политика за привличане и задържане на деца и ученици, подлежащи на задължително образование – 5 и 6-годишни – в ЦДГ и до 16 години – в училищата.

3.5. Периодично актуализиране профилите и специалностите в средните училища за ориентирането им към съвременните изисквания на пазара на труда. Въвеждане на дуалното обучение в средните училища в общината.

3.6. Активно подпомагане работата на висшите училища, осъществяващи дейността си в Ботевград. Осигуряване на ежегодни стипендии от общинския бюджет за обучение в тях на талантливи деца от социално слаби семейства и малцинствата.

4.Подобряване на здравеопазването и повишаване ефективността на прилаганите социални политики

4.1. Продължаване на процеса по модернизация на общинската болница чрез осигуряване на необходимите средства, в т.ч. от общинския бюджет, по европейски проекти или  фирмите работещи в Ботевград и бюджетите на съседните общини, ползващи здравни услуги от нея. Ремонт на Блок 9 в МБАЛ-Ботевград.

4.2. Подобряване условията за достъп до спешна и доболнична помощ.

4.3. Осигуряване на стипендии от общинския бюджет за обучение на медицински кадри с договори за работа в Ботевград след завършване на следването.

4.4. Материално и кадрово осигуряване на училищното здравеопазване.

4.5. Подобряване на материалната база на здравните пунктове в селата от общината.

4.6. Продължаване традицията за финансова помощ на младите майки.

4.7.Финансово подпомагане при лечение на безплодие на лица,  двойки във фактическо съжителство и семейства, с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Ботевград.

4.8. Безплатни детски ясли и градини.

4.9. Запазване и разширяване на социалните придобивки за възрастните хора в общината:

– безплатно пътуване в рамките на общината;

– социално подпомагане;

– създаване на условия за общуване и пълноценно прекарване на свободното време чрез подобряване на материалната база на изградените Клубове на пенсионера и осигуряване на финансови средства за осъществяване на дейността им;

– подпомагане общинската  организация на инвалидите и военнопострадалите.

4.10. Активна политика за разширяване на социалните услуги в общината за възрастни и деца: личен асистент и  социален помощник и подсигуряването им като постоянна услуга без прекъсване; подпомагане дейността на Дневен център за деца с увреждания; осигуряване на логопед и психолог като безплатна услуга в детските градини и училищата, съобразно  Закона за предучилищното и училищното образование.

4.11. Подкрепа на лица с ниска квалификация и образование чрез максимално участие в националните и европейски програми за заетост и чрез сътрудничество със Сдружение „Местна активна група“ Ботевград.

4.12. Финансова подкрепа за неотложно и животоспасяващо лечение на социално слаби и уязвими хора.

4.13. Приемане и изпълнение на дългосрочно програма за интеграция на уязвимите групи и предотвратяване на рисковете за социално изключване.

5. Култура, опазване на природното и културно-историческо наследство, туризъм и развитие на спорта.

5.1 Читалищата-пазители на духовността и традициите:

5.1.1 Осигуряване на средства за ремонт на читалищните сгради в селата, подпомагане на тяхната дейност.

5.1.2 Активна политика за съхраняване и подкрепа на културните институти в града и общината като пазители на културно-историческото наследство, духа и традициите на Ботевградския край.

5.1.3 Учредяване на специализиран фонд за подкрепа на любителското творчество, читалищната дейност и различни граждански инициативи в областта на кулутурата, на принципа на проектното финансиране.

5.2 Опазване, съхраняване на всички паметници на територията на общината със статут на недвижимо културно наследство:

5.2.1 Паметници с национално значение – могили от древността/ подложени на непрестанни иманярски набези/, крепост ”Боженишки Урвич„, с.Боженица,

„Часовникова кула” Ботевград, „Братска могила „ с.Литаково и др..

5.2.2 Паметници с местно значение- църкви, манастири и др. недвижими културни ценности в т.ч. Костницата в с.Скравена, монументите в парка на Ботевград, с.Рашково и с. Трудовец.

5.2.3 Картотекиране и постепенно възстановяване на изградените паметници в общината през различните пероди от развитието  й и регламентиране дейността по опазване и поддържането им.

5.2.4    Насърчаване на читалищата и местните жители за опазване на живото наследство – местните обичаи и традиции като Топенето на пръстени, Ялова сватба, оброци и др.

5.3 Опазване на природните забележителности и защитени зони: един резерват, 6 защитени местности и две природни забележителности :

– Резерват „Училищна гора„ в землището на с.Боженица;

– Защитените местности: „Дренето„ в землището на с. Литаково, „ Мухалица„ или

”Жабешкото блато„ край Ботевград, „Урвич„ в землището на с.Боженица, „Рудината„ в землището на Ботевград, „Романия„ в землището на с.Рашково, ”Висока могила„ в землищата на с.Боженица, с.Скравена от община Ботевград и с.Калугерово, с. Правешка лакавица от община Правец;

– Природните забележителности: „Елака„ в землището на с.Врачеш и ”Водната пещ„ в зелището на с.Липница, като към тази категория може да причислим и „Мечите дупки„ в землището на с.Новачене.

5.4 Исторически музей – Ботевград

5.4.1 Иницииране на постоянно действаща кампания за обогатяване на фондовете на Историческия музей с експонати, свързани с историческото и културно наследство на Ботевградския край.

5.4.2 Подпомагане за създаване на поредица от томове с научно-популярни статии за историята на общината-археология, етнография и т.н

5.4.3 Осигуряване на средства за изграждане на Музейна сбирка за развитието на
икономиката в община Ботевград, на Исторически сбирки в с. Трудовец и костница на Ботевите четници в с. Гурково. Изграждане на екопътека до манастир „Св.Георги“в с.Трудовец и привличане на средства (в т.ч. и по Европейски програми) за

укрепване и реконструкция на Средновековния  храм.

5.4.4 Поддържане на крепостта ”Боженишки Урвич” в привлекателна туристическа дестинация.

5.5 Съхраняване и развитие на богатия културен календар и поддържане високото качество на провежданите мероприятия.

5.6. Развитие на туристическия потенциал на общината:

 5.6.1. Разработване и реализиране на проект за поддържане инфраструктурата на крепостта ”Боженишки Урвич”

5.6.2. Разработване и реализиране на проект за маршрут: По стъпките на свободата –  с.Литаково, с.Рашково , с. Гурково, с.Новачене, с. Скравена.

5.6.3. Възстановяване и подобряване на туристическата маркировка в посока Мургаш, Стубеля, Рудината, Лескова, Ръжана , Боженица, Липница и т.н.

5.6.4. Решаване на проблемите, свързани с  хижа „Рудината“ и хижа „ Койна и Никола Мукански“ и превръщането им в посещавани и ползвани  туристически обекти.

5.7. Развитие на спорта и превръщане на града в място за подготвителни лагери.

5.7.1. Привличане на инвестиции за ремонт на седалките на стадион „Христо Ботев” и изграждане на нова лекоатлетичека писта. Изгражадане на спортни площадки в различните квартали на града и селата, където е необходимо.

5.7.2. Подобряване на Наредбата за условията, реда и критериите за подпомагане на спортните клубове, за оценка на спортните резултати и разпределение на средствата за спорт, осигурени от общинския бюджет.

5.7.3. Активна политика за привличането на децата и младежите в системни спортни занимания в различните клубове, школи и др. форми. Организиране на нови спортни изяви и турнири.

5.7.4. Продължаване на процеса по изграждане на модерни детски площадки в града и селата на община Ботевград.

6. Опазване и подобряване на околната среда

  • Спиране на застрояването в зелените площи и привеждане на строителството в съответствие с европейските изисквания. Изработване на нов ОУП (общ устройствен план) на града, цифров модел на регулационния план и дългосрочна програма за санирането общински сгради, жилищни блокове и къщи.
  • Търсене на възможности за разширяване базата на общинската фирма БКС и осигуряване на необходимия финансов ресурс за обновяване и разширяване на машинния й парк.
  • Поддържане на реновирания Градски парк.
  • Придобиване на собственост върху незастроените части на бившия селскостопански техникум и изграждане в него на зона за почивка и отдих.
  • Безкомпромисна борба срещу незаконната сеч на горите, изработване и изпълнение на план за зелената система на града и селата.
  • Поддържане на общинския приют за бездомни животни и изчистване на града и селата от такива. Ефективен контрол по спазване на Наредбата за обществения ред по отношение отглеждането на домашни животни.
  • Завишаване на санкциите към индустриалните и битови замърсители на околната среда ефективен контрол на качеството на въздуха и чистотата на водните басейни.
  • Повишаване на екологичната култура на населението, екологично образование и възпитание на подрастващите.
  • Изграждане и въвеждане в експлоатация на инсталация за сепариране и рециклиране на битовите отпадъци.
  • Подобряване дейността по разделното събиране на битовите отпадъци, контрола по изхвърляне на строителни отпадъци на нерегламентирани места и подпомагане на домакинствата по освобождаване от непотребна битова техника.
  • Разработване и реализиране на проекти за екопътеки и планински Вело маршрути в района на общината.
  • Сигурност за хората
    • Разширяване на съществуващите и изграждане на нови зони за ви­део­на­блю­дение в районите на учебни заведения, паркове, спирки, пазари, и други обществени пространства.
    • Системно взаимодействие между представителите на общинската ад­ми­ни­страция, кметовете на населени места и районното полицейско управление с цел подобряване на пре­вантивната дейност за сигурността на хората.
    • Общината съвместно с полицията, земеделските кооперации и арен­да­то­рите на земеделска земя ежегодно да приемат мерки за опазване на пол­ските имоти и произведената продукция.
    • Утвърждаване на система от мерки за редовно почистване на речните корита.
    • Създаване на добре оборудвани, екипирани и обучени гру­пи от граждани за действие при кризисни ситуации срещу заплащане.

8.      Повишаване ефективността в работата на органите на местната власт.

8.1. Утвърждаване процедурата за пряко участие на жителите в общината чрез   референдум или общо събрание по важни за местната общност въпроси и бързото решаване на приетите решения.

8.2. Повишаване капацитета на общинската администрация чрез курсове за обучение, обмяна на опит и назначаване на нови служители на базата на прозрачни конкурси.

8.3. Подпомагане дейността на кмета на общината, кметовете на кметства и на Председателя на Общинския съвет чрез сформиране на граждански консултативни  съвети.

8.4. Широко обсъждане и предварителна оценка за решенията на местната власт, предоставяне на пълна информация, публични дебати и проучване на общественото мнение.

8.5. Разкриване на щатно място и назначаване на обществен посредник (омбудсман) в общината.

8.6. Разширяване пълномощията на кметовете на кметства чрез делегиране на статут на вторичен разпоредител на гласуван бюджет на всяко кметство в рамките на общинския бюджет.

8.7. Включване на представители на обществеността в комисиите за приемане изпълнението на инфраструктурни проекти.

8.8. Иницииране чрез народните представители на промени в ЗМСМА с ясно регламентиране на държавните институции разглеждащи и решаващи казуси по отношение на дейността на Общинските съвети и вземаните от тях решения в т.ч. – търсенето на имуществена отговорност от общинските съветници за нанесени щети и пропуснати ползи от взетите от тях решения.

8.9. Подобряване комуникацията на общинското ръководство с гражданите-регулярни срещи на кмета на общината и общинските съветници с жителите на населените места.

В изпълнение на посочените намерения ще работим в полза на жителите на нашата община, за техния по-добър и достоен живот!

1 коментар на “ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА НА МК „БСП за България и Левицата“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *