Botevgrad.NEWS

Новини от Ботевград, Правец и Етрополе

Семинар „Как да отключим креативността?“ в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец

„Не само на учениците, но и на нас много често ни се случва да изпаднем в ситуации, в които ни е нужна повече креативност, творчество и идеи. Как да отключим този процес? Как да го включим в нашите уроци, така че винаги да получаваме удовлетворение от работата си“ – с тези думи започна своя практически семинар преподавателят по английски език в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец Павлина Цанова, която в началото на ноември присъства на обучение в гр. Рим по Програма Еразъм+. Темата на нейния обучителен курс бе „Boosting Creativ Thinking and problem solving“ /Насърчаване на креативното мислене и решаване на проблеми/.

В началото г-жа Цанова обърна внимание на теоретичните дефиниции и важността на различните подходи и практики за отключване процеса на креативното мислене. „Това е начин на мислене в нов мащаб, в друга перспектива, така че да успееш да видиш различни и нови решения на стари проблеми“, сподели тя пред присъстващите. И за да докаже думите си, тя предизвика своите колеги, въвличайки ги в интересни и ангажиращи практически задачи, чрез които се родиха изключително интересни и креативни предложения за „разчупване“ на рутината в преподаването и ангажиране на ученическото внимание от начало до край на урока. Безценни практики, които винаги освежават и внасят новаторство в работата на преподавателя.

Днешният семинар бе втория от поредицата обучителни срещи, които организират преподавателите-участници в мобилности по програма ERASMUS+. Целта е всички знания и опит, придобити по време на обучителните курсове, да бъдат споделени и представени пред екипа преподаватели на гимназията. Защото уменията и успехът на възпитаниците започват от преподавателите, ученето също!

През настоящата година ПГПЧЕ спечели проект за Квалификация към Европейската програма ERASMUS + за серия от квалификационни курсове в европейски обучителни организации за периода 2023-2024г.

По проекта „Развитие на потенциала на ръководния и педагогическия състав за ефективен, дигитален, иновативен и модерен учебен процес“ в обучения на различни теми се включиха 11 учители и директорът на училището.

Темите на отделните квалификации са подбрани съобразно стратегическия план за развитие на гимназията и личното професионално развитие на преподавателите: стратегии за обогатяване на обучението с иновативни, атрактивни и ефективни методи на преподаване и учене, възприемане на добри практики от европейски образователни модели, развитие на важните за 21-ви век личностни умения у учениците, дигитални умения и комуникация, ефективни методи за сътрудничество с родители, педагогически състав и мотивация на учениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *